При въздушен удар по щаба за логистична подкрепа на подкрепяна

...
При въздушен удар по щаба за логистична подкрепа на подкрепяна
Коментари Харесай

При въздушен удар в центъра на Багдад бе убит водач на подкрепяна от Иран милиция

При въздушен удар по щаба за логистична поддръжка на подкрепяна от Иран милиция в центъра на Багдад през днешния ден беше погубен неин почитан пълководец, оповестиха представители на милицията, представени от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Атаката бе осъществена на фона на възходящото районно напрежение, подхранвано от войната сред Израел и " Хамас ", и опасенията, че тя може да се популяризира в близките страни. Ударът също така съответствува с настояването на представители на иракските управляващи водените от Съединени американски щати съдружни сили да изоставен страната, отбелязва АП.

Народните мобилизационни сили (НМС) - коалиция от милиции, която номинално е под контрола на иракската войска - оповестиха в изказване, че заместник-ръководителят на интервенциите им в Багдад Мущак Талеб ас Саиди, или " Абу Таква ", е бил погубен " вследствие на бруталната американска експанзия ".

Засега не е ясно кой е нанесъл удара.

По-рано поискал анонимност представител на американските влсти заяви за Ройтерс, че ударът е осъществен от американската войска в отговор на осъществените набези против американските сили в страната.

Иракската войска сподели в изказване, че " държи интернационалните съдружни сили (водени от САЩ) виновни за това непровокирано нахлуване против иракски орган за сигурност, настоящ в сходство с пълномощията, предоставени му от главнокомандващия въоръжените сили ".

Представители на американската войска и посолството в Багдад към този момент не са дали отговор на запитванията на АП за коментар.

Един от източниците от милицията сподели, че Ас Саиди е вкарвал кола в гаража на неин щаб, когато автомобилът е бил изумен. При удара е бил погубен още един представител на милицията.

Около мястото на офанзивата на улица " Палестина " в Багдад е ситуирана засилена защита, а на публицистите от Асошиейтед прес не е било разрешено да се приближат до региона.

От началото на войната сред Израел и " Хамас " на 7 октомври група подкрепяни от Иран милиции, наричащи себе си " Ислямска опозиция в Ирак ", са направили повече от 100 набези против бази, в които се намират американски бойци, в Ирак и Сирия.

Групата декларира, че нападенията са възмездие за поддръжката на Вашингтон за Израел във войната против " Хамас ", в която са били убити повече от 20 000 души в линията Газа, и че задачата им е да изтласкат американските сили от Ирак.

Нападението в през днешния ден евентуално ще ускори апелите за овакантяване на американските войски, отбелязва АП.

Миналата седмица министър председателят на Ирак Мохамед Шиа ас Судани, който пристигна на власт с поддръжката на политически фракции, свързани с Иран, само че също по този начин се пробва да поддържа положителни връзки със Съединени американски щати, съобщи, че неговото държавно управление " пристъпва към преустановяване на наличието на силите на интернационалната коалиция ".

Ударът идва два дни откакто при хипотетичен удар на израелски безпилотен аероплан в покрайнините на Бейрут беше погубен заместник-лидерът на " Хамас " Салех ал Арури.

Запитан дали Израел има присъединяване в днешния удар в Багдад, представител на израелската войска отхвърли коментар.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР