При външното оценяване, провеждано в 4-ти, 7-и и 10-и клас,

...
При външното оценяване, провеждано в 4-ти, 7-и и 10-и клас,
Коментари Харесай

Денков: Следващата учебна година ще започне на 15 септември

" При външното оценяване, провеждано в 4-ти, 7-и и 10-и клас, през тази година промени няма да има ", това сподели във Варна министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, който посети Професионалната гимназия по дървообработване в града.

По думите му следва в това отношение да се създадат корекции, като концепцията е изпитите да станат по-интегрирани. " Целта е при външното оценяване по математика да бъдат включени въпроси и от други точни науки, а по български език и литература - от други филантропични дисциплини " , изясни Денков.

Той напомни, че през тази година за пръв път матурите в 12 клас ще бъдат доста по-голям брой , само че увери, че министерството ще извърши условията на закона. " Все отново остава открит въпросът дали разновидността с толкоз доста изпити е най-хубавият ", уточни Денков.

Той посочи, че детайлите за идните зрелостни изпити са налични за всички родители, също така са осведомени и висшите учебни заведения, които ще ги имат поради при подготовката на справочниците за кандидат-студентите. 

Д

Министърът напомни, че стартира обзор на образователните стратегии, като задачата е работата да завърши до края на юни. " Целта е те да бъдат изчистени от непотребни университетски термини и, където е допустимо, да бъдат включени на практика образци ", добави Денков.

По думите му, откакто бъдат подготвени стратегиите, ще стартира обзор на учебниците. " С тази задача ще бъдат ангажирани главно учителите, тъй като са най-близо до децата, като в работните екипи ще бъдат включени и психолози.  

Следващата образователна година ще стартира на 15 септември " , добави министърът. По думите му образователната 2023/2024 година към този момент може да бъде открита на 7 септември.

" Тази седмица обаче ще бъде разпределена за повече ваканции през образователната година ", добави Денков. Той посочи, че концепцията за удължение на образователната година с две седмици за учениците от 1-ви до 6-и клас, също не цели да ги натоварва, а да даде опция да се употребяват по-различни форми на образование и надграждане на знанията по забавен метод.

Денков добави още, че няма риск за учениците поради облекчаването на ограниченията против пандемията. " Броят на инфектираните пада всяка седмица и, в случай че в края на януари се разболяваха всяка седмица към 12 хиляди деца в страната, през последната бяха малко над 1000 ", изясни министърът.

Той добави, че министерството разполага с проби, задоволителни за седем поредни тествания на децата. Според него те са в период на валидност и ще бъдат съхранени, с цел да бъдат употребени при започване на новата образователна година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР