При ваксината Пфайзер имаме 0.7 случая на миокардит и перикардит

...
При ваксината Пфайзер имаме 0.7 случая на миокардит и перикардит
Коментари Харесай

Проф. Гетов, ЕАЛ: При ваксината Пфайзер имаме 0.7 случая на миокардит и перикардит на 100 000 дози, а при Модерна - 1.3 случая

При имунизацията " Пфайзер " имаме 0.7 случая на миокардит и перикардит на 100 000 дози, а при " Модерна " - 1.3 случая, сподели в студиото на Българска национална телевизия Проф. Илко Гетов - български представител в Европейската организация по медикаментите. 

" Европейската организация по медикаментите има база данни за докладване на странични резултати от имунизациите. Европейската база данни действа още от далечната 2005 година и в нея се събират данни за всички нежелани реакции на всички медикаменти, позволени в Европейски Съюз и по света. За имунизациите е най-интензивен процесът, и когато се появи сигнал, реакцията се подлага на разбор и се включва в продуктовата информация след решение на двата комитета. 

Давам образец за имунизацията " Вакзеврия " - 11 пъти от началото на 2021 е променяна продуктовата информация и са добавяни нежелани реакции. За " Комирнати " е 7 пъти. За съвременна - 6 пъти. Ние непрестанно интензивно работим в тази посока. 

За " Комирнати " и " Спайквакс "  -двете РНК-ови ваксини, при започване на юни бяха разпознати сигнали за миокардит и перикардит. Още юли месец комитетът по лекарствена сигурност ги прегледа, нашият комитет утвърди мнението и те са включени в продуктовата информация. 

Даните към началото на ноември са: Имаме 3008 на перикардит и миокардит за " Комирнати " против 420 млн дози. 776 случая за " Спайквакс " към 57 млн дози. Т. е. относителната периодичност за комирнати е 0,7 случая на 100 000 дози, а за другата - 1.3 случая. 

" Комирнати " е комерсиалното название на " Пфайзер Байонтех ". " Спайквакс " е на " Модерна ", " Вакзеврия " - на " Астра Зенека ", а на " Янсен "  си е " Джонсън и Джонсън ". Едното е компанията, която ги създава, другото е комерсиалното название.

При млади мъже до 40- годишна възраст в някои страни като Дания и Финландия е поставена на пауза имунизацията, за да бъдат предотвратени нови случаи. " - изясни специалистът.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР