При установяване на нелоялни практики трябва да се налага максималната

...
При установяване на нелоялни практики трябва да се налага максималната
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Глобата за нелоялни практики на търговците ще стане 50 000 лв.


При определяне на нелоялни практики би трябвало да се постанова оптималната допустима глоба, която ще бъде 50 000 лева Това каза председателят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов в ефира на БТВ.

Той напомни, че след няколко дни ще влязат в действие признати към този момент от Народното събрание промени в Закона за отбрана на потребителите, с които съвсем двойно се усилва глобата за по този начин наречените нелоялни практики.

„ Това са всички случаи, в които търговците се пробват да излъгват потребителите и да създадат някаква нерегламентирана облага за тяхна сметка. Така че от 30 000 лева, каквато беше оптималната глоба досега, от 28 май нататък тя става 50 000 лева, а при повторност даже и повече. Така че това е един от най-важните принадлежности съгласно мен да се получи възпиращият резултат за тези, които ще употребяват, евентуално такива ще има, въпреки всичко не можем да подсигуряваме, че пазарът ще бъде безплоден, тези ограничения, които най-добронамерено страната вкарва, с цел да помогне на хората, да не извлекат облага на гърба им “, съобщи Маргаритов. 

2 милиарда лв. отиват директно или индиректно към потребителите, с цел да ги предпазят от растящите цени и инфлацията, съобщи още специалистът.

„ Но тук значимият въпрос в действителност е въпросът с реализирането на контрола върху това по какъв начин тези ограничения ще произведат своя резултат. И фактически беше ни предоставено на нас и на сътрудниците от други институции да изготвим методика и проект най към този момент за следенето на резултата на ежедневна база за това по какъв начин работят тези ограничения тогава, когато те бъдат признати и стартират да работят ", означи Димитър Маргаритов.

Той беше безапелационен, че контролът от последните няколко месеца ще продължи.

" Искам да напомня, че той даде своите резултати при двата случая, в които имахме опити да тръгнат цените нагоре къде със основаване на някакво изкуствено напрежение, къде, несъмнено, може би и заради други аргументи, само че оказа се, че тогава, когато контролният орган, в тази ситуация нашата комисия, влезе в комерсиалните обекти, извърши инспекция за метода на оповестяване на цените, за особеното анонсиране на промоции, отстъпки, понижения и по този начин нататък и се откри, че не всичко е наред, търговците си взимат записка и това има като своя краен резултат усмиряване на ситуацията. Така че сигурно класическият надзор ще продължи да бъде реализиран непрестанно и се надявам, че ще дават своя резултат “, добави Маргаритов.

Ние ще предложим на Министерството на стопанската система и промишлеността, както и на другите способени ведомства и други вероятни механизми за реализиране на спомагателен надзор, само че всичко зависи от нашето взаимоотношение и с институциите, които към този момент в подробност създават тези ограничения, с цел да може тези спомагателни контролни механизми да бъдат съответни, означи още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР