При успех, ще създаде и изпрати по-голямо устройствоРоувърът Perseverance трябва

...
При успех, ще създаде и изпрати по-голямо устройствоРоувърът Perseverance трябва
Коментари Харесай

НАСА пратила на Марс робот за генериране на кислород

При триумф, ще сътвори и изпрати по-голямо устройство

Роувърът Perseverance би трябвало да кацне на Марс през февруари 2021 година
(източник: NASA/JPL-Caltech)

В края на юли НАСА изстреля ракета към Марс, която носи най-новия роувъ р Perseverance. Съдейки по оповестената информация, марсоходът ще достави на Червената планета забавни устройства, в това число робот за генериране на О2.

Устройството се назовава „ Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment ” или в резюме MOXIE. По замисъла на разработчиците, роботът ще се занимава с произвеждане на О2, нужен за живота на хората, непосредствено от атмосферата на Марс, заяви Business Insider.

Задачата на MOXIE е извънредно значима за бъдещите човешки задачи и възможното колонизиране на Червената планета. Липсата на О2 на Марс е един от най-сериозните проблеми, с които ще се сблъскат първите експедиции до Марс.

Съдейки по наличната информация все още, MOXIE ще събира въглероден диоксид от атмосферата на Марс, след което ще разделя по електрохимичен път молекулите му на CO (въглероден окис) и атомен О2. Молекулите на последния ще се комбинират за приемане на кадърен за дишане O2.

Компонентите на генератора на О2 MOXIE, изпратен на Марс
(източник: BatteryIncluded on Wikimedia Commons)

Кислородът е потребен, само че сложен за преместване товар при галактически задачи. Заема доста място и е малко евентуално астронавтите да могат да занесат задоволително О2 за дишане на Марс, камо ли да заредят галактическите кораби за дългото пътешестване до дома.

Това е казусът, който MOXIE търси да реши. Роботът с размер на авто батерия е почти 100 пъти по-малък от бъдещия модел на устройството, което учените се надяват един ден да изпратят на Марс, може би през 2030-те години.

Тъй като MOXIE е малко пробно устройство за доказване на концепцията, то няма да създава доста О2. Ако всичко върви добре, апаратът ще генерира към 10 грама О2 на час, или колкото количеството О2 в 1,2 кубически фута земен въздух. За съпоставяне, хората се нуждаят от към 19 кубически фута въздух дневно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР