При управлението на бившия премиер Кирил Петков и вицето му

...
При управлението на бившия премиер Кирил Петков и вицето му
Коментари Харесай

Наполовина спаднали чуждите инвестиции при кабинета „Петков“

При ръководството на някогашния министър председател Кирил Петков и вицето му Асен Василев непознатите вложения в страната са намалели на половина. Преките непознати вложения от януари до юни 2022 година са в размер на 289,2 млн. евро, като понижават с 317,1 млн. евро, или с 52,3% по отношение на същия интервал на предходната година, оповестиха от Българска народна банка.

През всеки от последните три месеца задграничните капитали, които излизат от страната, са повече от вложенията на задгранични компании в България. През април чистият поток на непознатите вложения е негативен в размер на минус 234 млн. евро, през май е минус 221 млн. евро, а през юни – минус 138,6 млн. евро. За съпоставяне през юни предходната година непознатите вложения бяха с позитивен знак в размер на 292,5 млн. евро.

Привлеченият дялов капитал (вноски на задгранични компании в капитала на български сдружения, както и заплащания по покупко-продажби с недвижими имоти) за полугодието е позитивен и възлиза на 168 млн. евро, демонстрират данните на Българска народна банка. За същия интервал на предходната година привлеченият дялов капитал беше в негативен размер от минус 206,9 млн. евро. Това значи, че през предходната година задгранични компании са продавали бизнеса си на български сдружения.

Сега обстановката е друга. Чуждестранните компании не продават предприятията си в България, само че изтеглят от тях капиталите си. Това става по две посоки – като българските сдружения връщат заеми, взети от фирмите майки зад граница, и посредством реинвестираната облага от задграничните притежатели.

Промяната в чистите отговорности сред сдруженията с задгранично присъединяване и директните непознати вложители за полугодието е негативна и възлиза на минус 185 млн. евро.

Същевременно реинвестираната облага от непознатите вложители е позитивна в размер на 306,3 млн. евро, което е три пъти по-малко по отношение на същия интервал на предходната година, когато е била над 1 милиарда евро. През всеки от последните три месеца реинвестираната облага е с негативен знак. Така задграничните притежатели декапитализират българските си предприятия.

Нетните вложения на задгранични жители и компании в недвижими парцели за полугодието са негативни в размер на минус 11 млн. евро. От тях 8,6 млн. евро са изтеглените капитали към Русия. За съпоставяне през първата половина на предходната година чисто вложенията в парцели бяха минус 2 млн. евро.

Най-големите чисти директни непознати вложения в страната за интервала януари–юни са от Австрия (164,8 млн. евро), Швейцария (122,9 млн. евро) и Британски Вирджински острови (107,2 млн. евро), а най-големите чисти негативни потоци са към Нидерландия (263,5 млн. евро) и Румъния (55,2 млн. евро).

Нетно вложенията на български компании в чужбина от януари до юни 2022 година възлизат на 131 млн. евро, при 97,8 млн. евро година по-рано./Труд
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР