При трагичен обрат на събитията млад мъж от Харбър Спрингс,

...
При трагичен обрат на събитията млад мъж от Харбър Спрингс,
Коментари Харесай

Нищо не предвещаваше трагедията: Млад мъж внезапно почина от гъбички

При драматичен поврат на събитията млад мъж от Харбър Спрингс, Мичиган, умря след борба с необичаен зложелател - рядка гъбична зараза, известна като бластомикоза. Само на 29-годишна възраст борбата на Иън Причард с тази малко известна болест завърши в болничното заведение Хенри Форд в Детройт, макар всеотдайните старания на медицинските експерти и непоколебимата поддръжка на фамилията му.

Бластомикозата може да не е позната на доста хора, само че е сериозен здравословен проблем. Тази инфекция се причинява от гъбата Blastomyces, която избира открита природа, вирееща във влажна почва и измежду гниеща дървесина и листа.

Тя навлиза в човешкото тяло ненапълно неусетно: освобождава във въздуха микроскопични спори, които при поемане могат да доведат до бластомикоза, пише ClickOnDetroit. Интересното е, че не всеки, който вдишва тези спори, се разболява. Някои могат да живеят умерено, без да знаят за късата си среща с бластомицетите. При някои обаче инфекцията може да се прояви с тежки грипоподобни признаци: температура, кашлица и неразположение, което може да се трансформира в сериозна опасност за здравето без уместно лекуване.

Лечението на бластомикозата нормално включва банкет на противогъбични медикаменти. При леки до умерени инфекции нормално се предписват медикаменти като итраконазол, а при по-тежки случаи - амфотерицин В. Продължителността на лекуването може да варира от шест месеца до цяла година според от тежестта на инфекцията и общото здравословно положение на пациента.

Въпреки сериозността на бластомикозата, тя остава рядко заболяване. В някои американски щати, където е записано болестта, заболеваемостта е много ниска - по-малко от 2 случая на 100 000 души годишно. Тази необичайност обаче не понижава въздействието върху хората и фамилиите, наранени от заболяването, както се случи в сърцераздирателната история на Иън Причард.

Семейството на Причард се обърна към общността за поддръжка в миг на потребност и събра повече от $18 000 дарения. Тази поддръжка показва солидарността на общността и дълбокото влияние, което историята на Иън има върху хората към него.

Смъртта на Иън Причард от бластомикоза повдига въпроси за непредсказуемостта на здравето и заболяването. Тя служи като увещание за смисъла на информираността и ранното разкриване в битката против инфекциите, без значение какъв брой редки са те. Докато работата продължава за схващане и лекуване на такива болести, истории като тази на Иън акцентират незабавната потребност от проучвания, информираност и поддръжка за засегнатите хора и техните фамилии.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР