При това заключение, за което съм категоричен, този взрив не

...
При това заключение, за което съм категоричен, този взрив не
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Взривът до колата на главния прокурор не е имал за цел, нито е могъл да го убие

" При това умозаключение, за което съм безапелационен, този гърмеж не е могъл да убие основния прокурор, нито някой, намиращ се в купето на бронирания автомобил. Но този гърмеж е доста професионално направен - той или цели да го (главния прокурор - бел. БТА) предизвести, или сплаши, или е нещо друго, друго от това. Работи се по всички версии ", добави Демерджиев.

Министърът сподели още, че " има данни, които водят към лица, които могат да бъдат обвинени ".

Проверена е информация за престъпно проявен, който се е намирал в региона по времето на гърмежа, само че данните са опровергани, стана ясно от думите на Демерджиев. " Това лице е било в региона, само че не е взело участие в подготовката и осъществяването на гърмежа ", изясни той.

" Има и други данни, които сочат към още няколко телефона на лица, които имат съмнително придвижване в този регион. В момента всички тези данни се проучват, само че това е голям по размер доказателствен материал, който се проучва от нашите служби ", сподели министърът. Той уточни, че информацията се проучва от Европол и от партньорски служби.

На въпрос дали убийството на Красимир Каменов, прочут с прякора Къро, може да се свърже със протичащото се в страната, Демерджиев съобщи, че когато едни събития настъпят едновременно, би трябвало да се търсят взаимовръзките сред тях. " Това прави Министерството на вършените работи. Стигнали сме ненапълно, само че не сме стигнали задоволително надалеч ", сподели Демерджиев.

Министърът уточни, че следата във връзка с причинителите на убийството на Каменов " не сочи да е българска, само че следата във връзка с поръчителите въобще не може да отхвърли версията, че поръчителят е в България ".

" Прокуратурата разпореди издирването на Петьо Еврото. Престъплението касае насила. Продължаваме да го търсим. Проверяваме данни, че някой наш чиновник е саботирал това търсене ", сподели Иван Демерджиев. " Аз не мога да знам до каква степен стигат контактите на този господин. Доколкото се твърдеше в медиите, упълномощил съм инспекция. Извършваме претърсвания тук-там, посочени от прокуратурата. Прокурорът знае за какво ги търси. Някои измежду търсените са известни. Не сме намерили огромна част от тези лица . Не съм сигурен, че някои са били на територията на страната ", добави той.

" Има доста повече хора, които правят сходни действия и които вземат решение човешки ориси без да им мигне окото против избрани суми. Има доста образци, които будеха отвращение в хората, само че не и в политическата класа. Чудовището функционираше в унисон с избрани представители на политически партии ", уточни министърът на вътрешните работи.

Демерджиев посочи, че в постановлението за задържането на Кристиян Христов, обвързван с " Осемте джуджета ", е пишело с огромни букви, че неотложно е трябвало да бъде обезпечено за процесуално следствени дейности. " Кристиян Христов предната вечер се е обадил в полицията, с цел да търси отбрана и търси метод да изнесе обстоятелства и условия. По-късно още веднъж се свързва с съответните структури и споделя, че няма да пристигна на сутринта, а следобяд. На сутринта идват прокурорските постановления. Не знаем къде е лицето, отведено е в Софийска районна прокуратура ", сподели той.

" Не виждам волята да се скъса този модел. Той не се изчерпва с личността на Иван Гешев. Хората ги е боязън да подават сигнали. Когато са го правели са ставали обекти на следствия. Ние би трябвало да създадем среда, в която умерено да подават сигнали, а институциите да реагират при всеки случай ", добави Иван Демерджиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР