При това вече става дума не толкова за традиционните изкопаеми:

...
При това вече става дума не толкова за традиционните изкопаеми:
Коментари Харесай

Eдна от целите на Русия: Да сложи ръка върху богатствата на Украйна

При това към този момент става дума не толкоз за обичайните изкопаеми: желязна руда, въглища, петрол и газ. Става дума за лития, за титана и за други метали, включително и редки метали. Всички те са извънредно нужни на западните страни за декарбонизация на техните стопански системи. А контролът на суровините, без които " зеленият преход " би бил неосъществим, ще разшири опциите на Русия да оказва напън върху Запада.

 

Богатствата на Украйна и тяхното стратегическо значение

 

До този извод стига научната публикация " Полезните изкопаеми на Украйна и тяхното стратегическо значение ", оповестена в немското издание " Сириус ", профилирано по тематики, свързани с интернационалните връзки и политиката за сигурност. Авторите на публикацията, направена под управлението на проф. Улрих Блум, началник на Германския институт за лития, акцентират, че Украйна е извънредно богата на енергоизточници и други естествени запаси.

 

Още по руско време значима стратегическа роля играят украинските находища на уран и исполин. " Там са и едни от най-големите международни находища на манганова, желязна и живачна руда. Шистовият газ също е доста значим, изключително в преходния интервал. Той ще намира приложение и в бъдеще в браншове като производството на торове да вземем за пример ", четем в отчета. Авторите акцентират и огромните златни находища под почвата на Украйна, само че най-голямо внимание обръщат въпреки всичко на литиевите залежи в страната. Според тях добиването и преправянето на литий е един от най-перспективните браншове на украинската стопанска система.

 

По-нататък създателите прецизират, че огромният стопански капацитет на Украйна не е обвързван единствено с потребните изкопаеми. Те напомнят, че в страната се създават ракетни мотори и турбини, че Украйна разполага с мощна електроенергийна индустрия и с обширна мрежа от тръбопроводи, по които в бъдеще може да потече водород. Голямо е и смисъла на река Днепър - както за превоза, по този начин и за енергетиката, а черноморските пристанища са значими за износа на продуктите на едно високо развито селско стопанство. В обособена глава създателите на отчета разказват потенциала на Украйна да взе участие сполучливо и в производството на зелени сили, тъй като в страната има доста слънце и най-много вятър.

 

В отчета се споделя още, че една самостоятелна Украйна може да се трансформира в сериозен съперник на Русия на пазара на първични материали и минерали. А в случай че се причисли към Европейски Съюз, Украйна може да стане значим стратегически сътрудник в системата на западните стопански системи.

 

Като образец създателите показват магнезия, който е доста значим за легирането на алуминиеви сплави. Днес към 80% от магнезия идва от Китай. " Ако тези доставки бъдат прекъснати заради спор, огромна част от алуминиевата индустрия, а оттова и автомобилната промишленост, доста бързо ще прекратят активността си. " Русия се води втори по значимост производител на магнезий, само че конкуренцията на Украйна заплашва нейните позиции - освен стопански, само че и политически.

 

" Това усили желанието на Путин да нахлуе в една мирна страна "

 

Руското управление сигурно следи международната наклонност към декарбонизация и осъзнава, че цената на съветските енергоносители ще спада - за сметка на други първични материали. " Ето за какво може да се допусна, че нападението против Украйна е било стимулирано освен от желанието за подсилване на властта, само че и с цел да се получи достъп до украинските потребни изкопаеми и запаси. Ценните потребни изкопаеми наоколо до западната граница на Русия усилиха желанието на Путин да нахлуе в една мирна страна, която разполага със обилни запаси за зелена сила и чиито скъпи находища като литий, кобалт, никел и редки метали занапред ще бъдат в детайли проучвани ", четем още в отчета.

 

Въз основа на своя разбор на географското систематизиране на украинските запаси немските учени стигат и до един категоричен политически и боен извод: " В момента окупираните от Русия райони в Украйна съставляват доста повече от избран % от територията на страната: те са неразделна част от Украйна и незаменима база за нейното индустриално и икономическо възобновяване след войната ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР