При това години наред членовете на семейството му са играли

...
При това години наред членовете на семейството му са играли
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Семейството на собственика на “Вагнер” заобикаля санкциите

При това години наред членовете на фамилията му са играли дейна роля в бизнеса на Пригожин. Това разкрива следствие на " Файненшъл таймс ".

 

Когато съветските танкове нахлуха в Украйна предходната година, Съединени американски щати, Европейски Съюз и Обединеното кралство постановиха наказания освен на водещи фигури, близки до Кремъл, само че и на техните фамилии. Две от децата на Пригожин и брачната половинка му са под наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз, до момента в който майка му е глобена от Обединеното кралство, Европейски Съюз и Канада. Миналия месец 83-годишната Виолета Пригожина обаче завоюва непредвидена победа в съда на Европейски Съюз. Нейните юристи убедиха съдиите в Люксембург, че тя няма стопански връзки със сина си или главната му компания Concord. Санкциите против нея бяха анулирани, а Съветът на Европейски Съюз беше наказан да заплати правосъдните й разходи. Документите, с които " Файненшъл таймс " разполага обаче демонстрират напълно друга картина - Виолета Пригожина дълго време е била притежател на акции от фирмите на сина си и той я употребява интензивно за прикриване на бизнеса си след налагането на наказания. Сега се чака Европейски Съюз да апелира решението на съда или да наложи нови наказания на друго съображение.

Виолета Пригожина в този момент има единствено лична художествена изложба, наречена „ Цветовете на живота “, в центъра на Санкт Петербург. Там тя излага свои картини, провежда празненства и притегля вниманието на националните медии. Сред клиентите й са все хора от съветския хайлайф.

На 20 февруари 2022 година – четири дни преди нашествието – русокоса тийнейджърка се състезава в аматьорско конно съревнование по прескачане на трудности в средиземноморския курорт Олива, покрай Валенсия в Испания. Момичето е Вероника Пригожина, по-малката от двете дъщери на Пригожин. Тя приключи четвърта, с парична премия от €50. Според архивите на Международната федерация за конни спортове (FEI), от 2014 година насам Вероника и Полина, по-голямата щерка на Пригожин, се състезават в стотици интернационалните надпревари в Германия, Франция, Португалия, Италия, Белгия и Испания. Нито един от конете, които дъщерите на Пригожин яздят, не е регистриран на тяхно име.

Най-близките членове на фамилията на Пригожин не са просто пасивни бенефициенти на неговото благосъстояние. Миналата година Съединени американски щати обявиха, че Полина, синът му Павел и брачната половинка му Любов „ играят разнообразни функции в бизнес предприятието на Пригожин “, което се облагодетелства от „ особения му статут в съветския хайлайф “. Павел, съгласно изявления в обществените медии на татко му, е воювал в редиците на " Вагнер " в Сирия и е награден с „ Черния кръст “ на Вагнер.

Руските регистри демонстрират, че всички деца на Пригожин имат дялове в фирмите на татко си, които постоянно разменят между тях. През 2019 година Полина става акционер в съветската компания Lakhta Plaza, която Министерството на финансите на Съединени американски щати слага под наказания през март 2022 година Lakhta Plaza, която в този момент е под контрола на Павел, има еднакъв инспектор и телефон с други съветски компении, които доставят тежко промишлено съоръжение на минни и дърводобивни компании в Африка и които по-късно са били глобени от Съединени американски щати и Европейски Съюз за това, че са заслон на " Вагнер ".

Санкциите против фамилията на Пригожин въпреки всичко доведоха до някои ограничавания: дъщерите му към този момент не могат да се радват на ваканции в Средиземно море. Конете, с които са се състезавали, не са се появявали в интернационалните надпревари след нашествието. През март 2022 година Международната федерация по конен спорт FEI забрани на съветски или беларуски състезатели да вземат участие в нейни събития.

Тъй като фамилията му в този момент значително е " затворено " в Русия, има признаци, че Пригожин измисля нови способи да избегне глобите. Вероника, по-малката щерка, която навърши 18 години през март, в този момент е единственият член на най-близкото му семейство, който не е подложен на западни наказания - факт, от който семейство Пригожин наподобява се е възползвало. Руските корпоративни регистри демонстрират, че в края на предходната година Вероника става притежател на компания, която управлява хотел в Санкт Петербург.

Самият Пригожин продължава да се опълчва на опитите на Запада да го накаже за активността на " Вагнер ". В отговор на публикация във " Файненшъл таймс ", за неговия бизнес, той написа в Телеграм: „ Плюя и ще храча на всевъзможни наказания “.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР