При тежки метеорологични условия приключи акцията по свалянето на тленните

...
При тежки метеорологични условия приключи акцията по свалянето на тленните
Коментари Харесай

Загиналият под връх Ботев планинар е бил опитен

При тежки метеорологични условия завърши акцията по свалянето на тленните остатъци на екскурзианта, който почина през вчерашния ден в подножието на връх Ботев. Другият мъж, с който са поели дружно към върха, е слязъл от планината незасегнат. В акцията вземат участие четирима спасители.

Потеглят с риск за личния си живот поради неприятните метеорологични условия и висока лавинна заплаха. Акцията завърши в местността Паниците край Калофер - първоначален пункт към хижа "Рай " и към връх Ботев. Туристите са били опитни и добре готови, само че изискванията в планината са били неподходящи.

Стопаните на хижа "Рай " са ги посъветвали да не потеглят.

"По думи на неговия сателит той се е подхлъзнал, замотали са му се котките и е полетял 150-200 метра през скални прагове и е получил пострадвания, несъвместими с живота ", сподели Георги Стамов, ПСС - Пловдив пред БТВ.

Планинската избавителна работа получава държавна дотация, която тази година е увеличена от 816 хиляди на един милион. Тя обаче покрива част от активността. Разходите по избавителните акции на туристи се покриват с парите от застраховки.

"Хората, които си вършат застраховка, явно по-рядко претърпяват случай и имат по-отговорно отношение към планината ", разяснява шефът на ПСС Емил Нешев.

По данни на ПСС над 60% от туристите, потърсили помощ в планината, са без застраховки, а някои от най-широко отразените избавителни акции са останали за тяхна сметка. Тримата младежи, които изчезнаха в региона на хижа "Рай " през май 2014 година, както и мъжът, който бивакува през зимата на 2016 година на билото на Стара планина, към момента не са възстановили разноските на Планинската избавителна работа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР