При тази ситуация на енергийните пазари през миналата година АЕЦ

...
При тази ситуация на енергийните пазари през миналата година АЕЦ
Коментари Харесай

Богомил Манчев: АЕЦ Белене би спечелила 7 млрд. евро през 2022 г.

" При тази обстановка на енергийните пазари през предходната година АЕЦ " Белене " би спечелила 7 милиарда евро ", пресметна ръководителят на Българския атомен конгрес ( " Булатом " ) Богомил Манчев пред публицисти. Той беше безапелационен, че планът не може да бъде наименуван съветски - единствено корпусът и първи силует са по съветска технология, а всичкото останало съоръжение, в това число и машинната зала - по западна. " Можеше да приказваме за смяната на горивото за реакторите, както се случва в този момент с АЕЦ " Козлодуй ", разяснява още Манчев.
Експертът счита, че построяването на нуклеарни централи е от значително значение за поддържане на ниска цената на електрическата енергия у нас през идващите години. Той изясни, че себестойността на електрическата енергия от въглищните електроцентрали е 200-220 евро за мегаватчас, а в прилежащите страни към 2035 година би била към три пъти по-ниска.
Възстановяването на добива на уран у нас би коствал към 100 млн. евро и няколко години, с цел да бъде внедрена нова, чиста технология и тя да премине Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). След това България би изнасяла този уран за произвеждане на гориво " на ишлеме ", по тази причина и Манчев не счита, че възобновяване на добива на уран сега е стопански оправдано. 
" По-добре да си плащаме и да си купуваме готово гориво ", сподели още той.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР