При стрелбата в белградско училище в началото на май бяха

...
При стрелбата в белградско училище в началото на май бяха
Коментари Харесай

След масовите стрелби в Сърбия: Върнаха доброволно 68 000 оръжия и експлозиви

При стрелбата в белградско учебно заведение при започване на май бяха погубен осем възпитаници и охранител, бяха ранени и шест деца и една учителка. Момиче умря по-късно от раните си в болница, с което броят на жертвите набъбна на 10. Ден по-късно - на 4 май, 20-годишен юноша стреля случайно по хора в две села южно от Белград, като умъртви осем души и рани 14. 

Въпреки нещастията, през днешния ден Вучич акцентира, че акцията за непринудено предаване на оръжие е най-успешната в историята на сръбската полиция и прикани хората да не престават да предават оръжието си до 8 юни. По думите му обаче предварителната защита не би могла да предотврати казуса с всеобщото ликвидиране.

" Всичко, което трябваше да се направи, полицията го е направила. Не съществува никой на света, който би обвинил полицията си, а изключително някой, който би обвинил държавното ръководство. Никога на никое място по света не се е случвало да съществуват такива и толкоз безотговорни политици, които да приканват към митинг поради всеобщо ликвидиране ", разяснява той петия по ред антиправителствен митинг в събота под надпис " Сърбия против насилието ". 

Ежеседмичните митинги, проведени от част от сръбската съпротива, започнаха като реакция на двете всеобщи убийства от началото на май. 

Ежеседмичните митинги, проведени от част от сръбската съпротива, започнаха като реакция на двете всеобщи убийства от началото на май
Снимка: БТА/AП

Десетки хиляди сърби стачкуваха в събота в Белград против насилието и водачеството на президента Александър Вучич. Протестиращите носеха и обесена кукла на президента. В отговор на тази провокация президентът сподели, че работата му като президент е да понася такива неща, както и че всекидневно получава над 200 директни смъртни закани.

" Трябва да сложим някакви рамки, в които всички дружно да се движим и (да решим) по какъв начин и по какъв метод да успокоим обстановката и да се обединим по значимите въпроси, по какъв начин да работим, с цел да напредва страната ни ", акцентира Вучич.

На въпрос дали ще се сформира преходно държавно управление, както изисква опозицията, сръбският президент отговори, че няма да се стигне до такава степен. " Правителството ще бъде формирано в сходство с изборните резултати. Преходно държавно управление няма да има, до момента в който аз съм президент и до момента в който съм жив, тъй като моят президентски мандат може да бъде пресечен по този начин, както бе препоръчано (на протеста) пред Народната скупщина ", сподели Вучич.

Той уточни още, че в никакъв случай няма да разреши да бъде заменен министърът на вътрешните работи Братислав Гашич, за което упорстват протестиращите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР