При специализирана полицейска операция на ГДБОП е пресечена дейността на

...
При специализирана полицейска операция на ГДБОП е пресечена дейността на
Коментари Харесай

Петима души са арестувани за участие в организирана престъпна група, търгувала с луксозни автомобили

При профилирана полицейска интервенция на ГДБОП е пресечена активността на проведена незаконна група, търгувала с първокласни коли, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Групата е употребила комплицирана скица за отбягване заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери при търговия с използвани и нови коли във високия ценови клас. Спецакцията е извършена под управлението и надзора на Софийската градска прокуратура на 18 септември на територията на страната и в чужбина, показват още от Министерство на вътрешните работи.

Според първичните данни от следствието схемата е работила от 2020 година Установената вреда за републиканския бюджет от осъществяваната незаконна активност до сегашния миг е в размер на към 8 000 000 лв.. Продажбите са надминавали оборот от 50 милиона лв., осведомиха още от Министерство на вътрешните работи.

Данъците са спестявани посредством две търговски сдружения със сходни имена, регистрирани на територията на България и Германия от едно и също лице, член на незаконната група. Автомобилите са били прехвърляни и препродавани посредством няколко сдружения медиатори от вида " изчезнал търговец ", следени от незаконната група. По този метод освен не е внасян Данък добавена стойност от продажбата на коли в страната в размер на 20%, само че и българското сдружение се е възползвало от опцията да получи неследващ се данъчен заем – приспадане на Данък добавена стойност. Така за сметка на бюджета е постигана по-ниска цена на предлаганите коли, обясниха от Министерство на вътрешните работи.

По време на следствието са претърсени 10 адреса - осем в София и два в Кюстендил. Иззети са голям брой материални доказателства със значение по делото - документи, компютърни и осведомителни системи, електронни носители, данни от употребено в интернет облачно пространство, свързани с активността на сдружения " изчезнали търговци " и действителни сдружения, имащи отношение към разследваната активност. За период до 24 часа са арестувани петима души, а са разпитани 12 души. Предстои осъществяването на експертизи. Работата по следствието продължава.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР