"При спешната помощ не трябва да се отчита броят на

...
"При спешната помощ не трябва да се отчита броят на
Коментари Харесай

Трябва ли да се променят правилата за спешен прием в болница?

"При незабавната помощ не би трябвало да се регистрира броят на пациентите, а скоростта с която се прави тя. Това беше повода незабавната помощ да бъде извадена от лечебните заведения ", сподели пред бТВ доктор Спас Спасков, някогашен шеф на „ Пирогов “.

Според ръководителят на Асоциацията за протекция на пациентите Пламен Таушанов има доста случаи, в които хората се оплакват от незабавната помощ.

„ Много хора умират от лекарски неточности, огромна част от които са в незабавното. Там е и най-голямата експанзия “, уточни той.

„ Не е належащо да се вършат генерални изводи от тази тежка покруса. Проблемите в българското опазване на здравето са доста, само че има и положителни страни “, счита Милка Василева – ръководител на асоциацията на експертите по здравни грижи.

„ В момента всички са насочили вниманието против здравната сестра, която има 3 месеца стаж. Действително тя не показва качествата, които би трябвало да има един незабавен доктор, само че в това време е назначена на регистратура и извършва отговорностите си по протокол “, изясни Милка Василева.

Тя напомни, че здравната сестра е помогнала дамата да бъде сложена на инвалиден стол и да се вкара в постройката.

„ Трябва да попитаме каква е организацията в това незабавно поделение и това към този момент не зависи от сестрата “, сподели Василева.

„ Обикновено при толкоз тежък случай организацията е такава, че пациентът постъпва в съответната зала, където да му се окаже помощ, заобикаляйки постоянния път на регистрирането на пациента “, изясни и доктор Спас Спасков.

Като образец той даде детската противошокова зала в „ Пирогов “, където има триажно звено, през което минават всички пациенти, само че има и директна врата към залата, тъй че пациентът да може да влезе напряко в зала.

Според него казусът в дребните лечебни заведения е, че няма огромен поток от такива пациенти и по тази причина от време на време се разпореждат подобен вид действия на разнообразни звена, а това може да докара до пропуски в работата.

След гибелта на пациент във Враца: Още сигнали за забавена лекарска помощ

„ Трябва да се обясни какво е положението на незабавните центрове и да забележим организация „ Медицински контрол “ какви инспекции е направила. До в този момент за незабавната помощ се говореше единствено какъв брой коли за спешна помощ да се купят, същността на казуса е друга и това не е здравната сестра, а лечебното заведение “, означи и Пламен Таушанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР