При спазване на всички противоепидемични мерки, съобразно заповеди на ВСС

...
При спазване на всички противоепидемични мерки, съобразно заповеди на ВСС
Коментари Харесай

Вижте годишния отчет за дейността на съдилищата във Видинско за 2020 г.

При съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, съгласно заповеди на Висш съдебен съвет и в отсъствието на правосъдни чиновници, в Окръжен съд-Видин се организира годишно отчетно заседание на съдилищата от правосъдния регион. В него взеха присъединяване ръководители, заместник-председатели и съдии от правосъдния регион. Специални посетители на събранието бяха: ръководителят на Апелативен съд-София – арбитър Даниела Дончева, госпожа Цветинка Пашкунова– член на съдийска гилдия на Висш съдебен съвет и господин Севдалин Мавров – член на съдийска гилдия на Висш съдебен съвет.
И.ф ръководител на Окръжен съд-Видин – арбитър Илия Илиев, показа годишния регистриран отчет за активността на правосъдния окръг. Той отбелязва, че макар комплицираната епидемиологична конюнктура през последната година постъпването, образуването и придвижването на делата в Окръжен съд-Видин са съобразени с нормативните условия. От показаните в отчета статистически данни се установи следното:
През 2020 година общият брой на постъпилите първоинстанционни каузи в Окръжен съд-Видин е 290, броят на прегледаните такива през интервала каузи е 370, към началото на отчетния интервал броя на висящите каузи е 93. Общият брой на свършените каузи е 269, като 214 от тях са завършили в тримесечен период, което са 79.55 % от делата.
През отчетния интервал общият брой на постъпилите второинстанционни производства в Окръжен съд-Видин е 641, броят на прегледаните такива през интервала каузи е 684, а към началото на отчетния интервал броят на висящите второинстанционни производства е 43. Общият брой на свършените каузи е 579, като 554 от тях са завършили в тримесечен период, което са 96% от делата.
През отчетния интервал са формирани общо 932 каузи. За съпоставяне през предходния регистриран интервал са формирани 863 каузи, а през 2018г. – 789бр. В съпоставяне с предходния регистриран интервал са формирани с 69 каузи повече, което е нарастване с 8%.
От завършените общо 862 каузи в тримесечен период са завършили 782, което е 90%. За 2019 година този индикатор е 89%, а за 2018 година този индикатор е 87%.
От всичко свършените 862 каузи с акт всъщност са завършили 778 или 90%. През предходния регистриран интервал този % е 85%, а през 2018г.-88%.
Налице е нарастване на % на формираните каузи, на тези завършили в тримесечния период и с акт всъщност. Въпреки динамичната конюнктура през 2020г., постигнатият резултат е позитивен и следва да продължи като наклонност.
През отчетния интервал е формирано едно дело със важен публичен интерес-НОХД №150/20-делото за убийството в клуб в гр. Видин.
През отчетния интервал до 08.10.20г. в ОС-Видин щатната бройка за съдии е била 10 съдии и 1/един/ младши арбитър. На 01.07.20г. на работа в съда е постъпила младши арбитър Дебора Вълкова. Считано от 27.07.20г. арбитър Диана Маринова е освободена от служба, заради пенсиониране. С решение на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет считано от 08.10.20г. е понижен щата на съда с една щатна численост за арбитър. Направено е искане от и.ф. ръководител на Окръжен съд-Видин пред съдийската гилдия на Висш съдебен съвет за разпределяне на 1 /една/ щатна численост за арбитър. Същото е отказано, заради което е направено друго искане за трансформиране на броя на заместник-председател в арбитър. Това искане е почетено и понастоящем в съда има единствено един заместник-председател.Трансформацията е наложителна по отношение на командироването на арбитър от Районен съд-Видин в Окръжен съд- Видин, до избора на ръководител на Окръжен съд-Видин и встъпването му в служба.
Щатната бройка на Окръжен съд-Видин за правосъдни чиновници е била 27 броя.
Обобщена бе и информация за активността на Районните съдилища от правосъдния регион.
В Районен съд-Видин през 2020 година общият брой на постъпилите каузи е 4063, броят на прегледаните такива през интервала каузи е 5069, от предишен интервал са останали несвършени общо 1006. Броят на свършените каузи е 4251, като 3525 от тях са завършили в тримесечен период, което са 83% от делата. Постигнатият резултат на завършени в период каузи на Районен съд Видин бе регистриран като позитивен и доста добър.
През отчетния интервал в Разузнавателна служба на Великобритания /съдебно изпълнителна служба/ при Районен съд-Видин са формирани 462 каузи, а от предходните интервали са останали несвършени 3344 каузи.Общо на разглеждане са били 3806 каузи. Събраните суми през отчетния интервал са 485 364 лева Макар и размера на събраните суми да е по-малък във връзка с предишен интервал, работата на държавните правосъдни реализатори при Районен съд-Видин бе маркирана като добра.
През 2020 година общият брой на постъпилите каузи в Районен съд-Кула е 407, броят на прегледаните такива през интервала каузи е 442, от които 35 каузи са останали несвършени от миналата 2019 година. Общият брой на свършените каузи е 411, като 394 от тях са завършили в тримесечен период, което са 96% от делата. Резултатът на завършени в период каузи бе регистриран като повече от позитивен, за което магистратите от Районен съд-Кула, бяха адмирирани.
През отчетния интервал в Разузнавателна служба на Великобритания при Районен съд-Кула са постъпили 32 изпълнителни каузи от всички типове, останали несвършени от предишен интервал са били 188. Събрана сума през 2020г. възлиза на 167 328 лева
В Белоградчишкия областен съд през 2020 година са постъпили общо 835 каузи, броят на прегледаните такива през интервала каузи е 960, от които 124 каузи са останали несвършени от миналата 2019 година. Общият брой на свършените каузи е 869, като 771 от тях са завършили в тримесечен период, което са 89 % от делата. Предвид % на решените в тримесечен период каузи, регистрираните резултати за работата на съда са доста положителни.
През отчетния интервал в Разузнавателна служба на Великобритания при Районен съд-Белоградчик са формирани 23 каузи, от предходните интервали са останали несвършени 305 каузи, като за разглеждане са били 328 каузи. Събраните суми през отчетния интервал са 21630 лева Работата на правосъдните реализатори бе регистрирана като добра.
Анализа на данните по отношение на действителната натовареност в районните съдилища в правосъдния регион, както по отношение на всичко прегледаните, по този начин и по отношение на всичко свършените сочи най-голяма натовареност на Районен съд-Видин - 42.24 бр.дела/35,43 бр.д., по-късно Районен съд-Белоградчик-27.43 бр.дела/24.83 бр.дела и Кулски областен съд -18.42 бр.д./17.13 бр.д.
В умозаключение и.ф. ръководител на Окръжен съд-Видин квалифицира работата на окръжния и районните съдилища от правосъдния окръг през миналата 2020г. година като доста добра. Поздрави всички съдии и правосъдните чиновници от съдилищата за чудесно свършената работа и означи, че всеки би трябвало да се стреми към повишение на своята подготовка, което безспорно е причина за издигане равнището на съдилища.
Г-н Мавров и госпожа Пашкунова поздравиха за отличните резултати управлението на съда, съдиите и правосъдните чиновници. Председателят на Апелативен съд-София – арбитър Даниела Дончева означи, че Окръжен съд-Видин е постигнал максимален % на свършените в тримесечен период каузи в целия апелативен регион. Съдия Дончева пожела на магистратите да не престават все по този начин качествено да правят своята правораздавателна активност и да се стремят към повишение на своята подготовка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР