При спазване на противоепидемичните мерки ще се проведе 48-ото издание

...
При спазване на противоепидемичните мерки ще се проведе 48-ото издание
Коментари Харесай

Софийският международен панаир на книгата се открива на 7 декември

При съблюдаване на противоепидемичните ограничения ще се организира 48-ото издание на Софийския интернационален панаир на книгата, заяви уредникът му Асоциация " Българска книга ". Официалното разкриване ще се състои на 7 декември от 11 часа в централното предверие на Националния замък на културата.

Всички искащи ще могат да посетят събитието всеки ден от 10 до 20 часа, като се изключи последния панаирен ден, 12 декември, неделя, когато събитието ще завърши в 19 часа.

В панаира ще се включат над 80 издателства, които ще показват новата си продукция.

Успоредно с комерсиалната част на ревюто ще се проведат и два фестивала - интернационален книжовен и детски, само че те ще бъдат онлайн.

Деветият Софийски интернационален книжовен фестивал няма да има непоколебим географски фокус: акцентът му ще е върху настоящи писателски гласове от Европа. Целта на уредниците е да се проследят не просто трендовете, които преобладават в литературата на континента, само че и да се видят въпросите, които създателите слагат.

Програмата включва както някои одобрени имена, само че и създатели, които занапред пробиват на европейската литературна сцена. Сред задграничните посетители ще са Дубравка Угрешич, Ана Бландиана, Фиона Сампсън, Мюриел Барбери, Кони Палмен, както и италианската писателка Елвира Семинара, Лидия Димковска, Маренте де Моор, Клаудиу Флориан, Гаска Шиян, Алексей Салников.

Всички събития ще се предават във фейсбук .

Литературните срещи, отдадени на детската литература, ще могат да бъдат проследени .

За втора поредна година Асоциация " Българска книга " организира акцията " Купи 1 книга. Подари я за Коледа ". Тя е част от самодейността " Купи 1 книга ", зародила в разгара на спешната обстановка към епидемията от COVID-19, под надпис " За да я има книгата ". Идеята е да се запази книгата като полезност.

" За страдание новините към книгоиздаването не са изключително положителни, предвид на повишението на цените на хартията и на проблемите с доставките. Това е бранш, който извънредно разчита на устойчивостта и на читателите. Този панаир не може да бъде в мащаба, в който е бил обичайно. През 2019 година междинният тираж е бил към 800 бр., а през 2020 междинният тираж е 450 бр. Това е в действителност тревожно. Свързано е с доста фактори. Но, в случай че имаше нещо, което даде глътка въздух на книгоиздатели у нас от 1 юли 2020 година, това е понижената ставка на Данък добавена стойност върху книгите. Ние правихме доста действия в 46-ото Народно събрание тази мярка да остане като непрекъсната, тъй като книгите са артикул - те са инвестиция в бъдещето и е значимо ставката да бъде непокътната, с цел да можем да реализираме резистентност, изключително в този момент ", споделя Десислава Алексиева от АКБ в изявление за БНР.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР