При смяна на техническия проект за АЕЦ „Белене“ от 2012

...
При смяна на техническия проект за АЕЦ „Белене“ от 2012
Коментари Харесай

При смяна на техическия проект за АЕЦ „Белене“ целият процес започва от нулата


При промяна на техническия план за АЕЦ „ Белене “ от 2012 г това значи, че всичко би трябвало да стартира през цялото време – от процеса на нов лиценз на площадката до позволение за планиране, Оценка на въздействието върху околната среда, координиране с Брюксел Това значи смяна на плана. Тоест, в случай че се промени част от техническия план, това значи и прелицензиране на плана за АЕЦ „ Белене “. За съпоставяне, планът за АЕЦ „ Белене “ до прекъсването през 2012 година доближи стадий на лицензиране в Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) до 95 %. Това разяснява пред публицисти представителят на „ Фраматом “ за България Станислав Георгиев в границите на интернационалната нуклеарна конференция, проведена от Булатом.

В отговор на журналистически въпрос дали в действителност „ Фраматом “ има интерес като стратегически вложител в АЕЦ „ Белене “, Станислав Георгиев изясни ясно, че компанията в никакъв случай не е била стратегически вложител. „ Фраматом “ може да взе участие със същия размер от действия, които бяха избрани в плана от 2012 година, в случай че планът за АЕЦ „ Белен “ тръгне. Компанията има опция за осъществяване на избрани действия – КИП, автоматика и вентилация, като към това се прибавя и улавянето на водород. С тези си действия в плана участваше „ Арева “. (както е известно „ Фраматом “ е правоприемник на „ Арева “). Компанията „ Сименс “ бе подизпълнител на „ Арева “, посочи още той.

На този стадий може да се каже, че в случай че държавното управление реши да се работи по възобновения план в сходство с механически план и предложения „ Фраматом “ да работи, да тя е подготвена да извърши същия обект, сподели Георгиев. Той удостовери и готовността за финансиране на тази активност, което обаче не значи стратегически вложител.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР