При сериозен интерес от представители на научната общност и граждани

...
При сериозен интерес от представители на научната общност и граждани
Коментари Харесай

Предпремиерна прожекция на филма, посветен на Ивановските скални църкви

При сериозен интерес от представители на научната общественост и жители мина предпремиерната прожекция на документалния филм „ 1218 година – срещата на преобразяването “

Тя се състоя през днешния ден в постройката на Регионалния исторически музей в Русе. Продължителността на лентата, която е дело главно на доктор Александър Стойков и Николай Лазаров, е 50 минути. Филмът е отдаден на 800-годишнината от основаването на скалния манастир-лавра „ Св. Архангел Михаил “, по-известен като Ивановските скални църкви и също по този начин е в памет на към този момент починалите реставратори Боряна и Благой Дживджанови. Припомняме, че светата обител е учредена през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и патриарх на Второто българско царство. Днес скалният комплекс притегля хиляди туристи и е включен в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Уникалното за кино лентата е, че съумява на изцяло наличен език за необятната общност да показа малко известни обстоятелства, които до неотдавна са били познати само за хората, занимаващи се с просвета. По думите на доктор Стойков Ивановската света обител е мощно подценена. Според него този манастир е бил от първостепенно значение за Втората българска страна. Едно от доказателствата е, че Свети Йоаким е бил нравствен татко на един от най-великите български царе – Йоан II Асен. Не инцидентно заглавието на кино лентата е образувано по този метод. Смята се, че срещата сред двамата не е била инцидентна. Когато цар Йоан II Асен е бил на към 25-годишна възраст, е получил директиви от монаха Йоаким. И може би в действителност е по този начин, тъй като тъкмо в този интервал България доближава до едни от най-големите си държавнически и духовни висоти. Няма по какъв начин да не бъде упомената тук и борбата при Клокотница, която не е нормално военно стълкновение, а вододел, след който без по-нататъшни военни дейности целият Балкански полуостров се оказва под властта на цар Йоан II Асен. Освен това към месец след битаката – през април 1230 година българският цар отива на Атон и без значение, че е римо-католически крал, е посрещнат задушевно и прави подаяние на доста манастири.

Със сигурност филмът ще съставлява интерес за будните русенци. Неговата премиера ще се състои на 14 юли от 18.00 часа в зала „ Европа “ на Доходното здание при вход свободен. Прожекцията е в известна степен и провокативна, тъй като с изключение на представянето на доста потвърдени исторически обстоятелства, тя излага и хипотези, които карат всеки мислещ човек да си зададе поредност от въпроси. Лентата демонстрира и всички пет църкви от Ивановската света обител, където има живопис, както и единственият скален скрипторий на Балканите. Тук е и идващото предизвикателство към феновете. Предполага се, че Свети Йоаким е бил към 30 години духовник на Атон, където е усвоил на доста високо равнище гръцки език. Известен факт е, че не се знае къде са преведени или преписани към 30% от книгите в ранния 13 век. Поради тази причина се прокрадва и тезата, че е допустимо точно в Ивановския скален манастир да са преведени Лондонското „ Четириевангелие “, Ватиканския дубликат на Манасиевата „ Хроника “ и други средновековни творби

Във кино лентата са показани мненията на съществени експерти, като проф. Пламен Павлов, проф. Николай Ненов, доцент Коста Хаджиев и Албена Мазовска. Лентата съдържа и фрагменти от неповторимата литургия на 18 януари 2022-а в скалния храм „ Преображение Христово “, която е първата в манастира след близо половин хилядолетие.

Прожекции на кино лентата ще се правят и в Иваново. В днешното събитие участваха и представители на Областна администрация – Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР