При сегашните цени на тока помощта за бизнеса трябва да

...
При сегашните цени на тока помощта за бизнеса трябва да
Коментари Харесай

Велев: Помощта за бизнеса заради цените на тока трябва да се утрои

При сегашните цени на тока помощта за бизнеса би трябвало да се утрои и по-скоро става въпрос не за помощ, а за възобновяване на надвзетото, обяви ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му през януари, февруари и март БЕХ ще има над 1.2 мрлд. лева свръхпечалба при тези цени.

„ Държавата би трябвало да застане на страната на работещите хора, а не на енергийните олигарси “, разяснява пред bTV ръководителят на АИКБ.

Велев упорства президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) до края на годината поради казуса с високите цени на електрическата енергията.

На 22 декември вза първи път цената на тока на свободния пазар мина границата от 1000 лв. за мегаватчас. Частни железници стопираха товарните транспорти тази заран поради високите цени на тока. Работата им ще остане блокирана, до момента в който цените не се възстановяват.

Междувременно, държавното управление утвърди помощта, която ще изплаща на бизнеса поради високите цени. И към към този момент оповестените 1 милиард и половина добави още 450 милиона лв..

В опит да овладее обстановката страната ще даде съвсем 2 милиарда лева помощ за бизнеса. Вече оповестените милиард и половина плюс още 450 млн. Първите пари ще дойдат през януари.

„ Надяваме се със състав на КЕВР с неизтекъл мандат да можем да стартираме дейни дейности за това какво може да се направи структурно в системата, тъй че да не се позволяват такива пикове ”, съобщи Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР