При съвместна акция на представители на ОД на МВР Разград

...
При съвместна акция на представители на ОД на МВР Разград
Коментари Харесай

Заловиха бракониер, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници

При взаимна акция на представители на ОД на Министерство на вътрешните работи Разград и Държавно ловно стопанство „ Воден - Ири Хисар " е арестуван Р. К. При инспекция в дома на нарушителя, разпоредена от Районна прокуратура Разград, са открити замразени трупове и препарати на над 20 типа предпазени птици и бозайници. Сред тях има типове, предпочитани за запазване в Европа, като дребен писклив орел и вечерна ветрушка; включени в Червената книга на България типове като видра, белоопашат мишелов, дребен корморан, тръстиков блатар, също предпазени типове като земеродно рибарче, черешарка и папуняк, както и елементи от нелегално отстреляни благородни елени. Целта най-вероятно е била препариране за противозаконна търговия.

Щетите, нанесени от бракониера, се разгръщат и отвън границите на страната ни, тъй като доста от убитите птици с огромна възможност са от мигриращи популации от други европейски страни. Затова за случая са осведомени и европейски природозащитни организации и интернационалните институции.

От Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) допускат, че изгубването на някои от последните двойки египетски лешояди в Североизточна България, който е една от най-застрашените птици в света и чиято популация у нас сега наброява едвам 25 двойки, се дължи навръх подобен вид бракониерство. Отстрелът даже на една птица от сериозно заплашен тип е голяма вреда за популацията му и може да способства за цялостното му изгубване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР