При съставянето на държавния бюджет за 2018 г. ще се

...
При съставянето на държавния бюджет за 2018 г. ще се
Коментари Харесай

Кабинетът планира да увеличи прага за детските надбавки

При съставянето на държавния бюджет за 2018 година ще се търсят благоприятни условия подоходният аршин за фамилните помощи за деца да бъде повишен, заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на съвещанието на парламентарната обществена комисия, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му това е належащо, тъй като доходният аршин би трябвало да се съобрази с предстоящото нарастване на минималната заплата от 460 на 510 лв. от 1 януари. Сега прагът е 400 лв., а съгласно министерството би трябвало да се изравни кс минималната заплата.

Ще се търсят и благоприятни условия за нарастване и на самите фамилни помощи за деца.

В края на август в нито една икономическа активност няма контрактувани минимални осигурителни прагове, сподели в отговор на въпрос Петков и напомни отхвърли на работодателите за втора година подред да вземат участие в договарянето. Предстои да се вземе решение дали да има административно завишаване на сегашните равнища, или те да бъдат непокътнати.

Петков има намерение да сложи въпроса за нуждата от минималните осигурителни прагове на социална полемика, с цел да се претеглят всички " за " и " срещу ", тъй като е очевидно, че процесът е блокиран за втора година и не може по този начин да се остави. Според министъра стоят въпросите, в случай че отпаднат минималните осигурителни приходи, какво става със браншове, в които има сивота, както и до каква степен съществуването на минималните осигурителни прагове в действителност води до изсветляване на стопанската система или функционалността им е изчерпана.

Над 230 млн. лева са заделени по линия на оперативната стратегия " Човешки запаси " за битка с младежката безработица, заяви министърът в отговор на въпрос. Парите са за дейностите, ориентирани към образование, попечителство на работното място, повишение на професионалните умения. Другата тенденция, в която са фокусирани тези схеми, е активиране на младежите, които нито работят, нито учат. Очаква се към 30 000 младежи да получат работа благодарение на програмата като задачата е устойчива претовареност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР