При регистрирането на електромобил в България до края на 2021

...
При регистрирането на електромобил в България до края на 2021
Коментари Харесай

За електромобилите няма да се плаща екотакса, за новите коли се намалява леко

При регистрирането на електрически автомобил в България до края на 2021 година няма да се дължи продуктова такса, реши през днешния ден кабинетът, като одобри промени в Наредбата за излезлите от приложимост моторни транспортни средства. Актуализираните текстове плануват т.нар екотакса за новите коли да бъде понижена с 10% и да стане 125 лв..

За леките и лекотоварните коли на до 5 години сумата остава без смяна - 194 лв.. За моторните транспортни над 5 години нарастването на екотаксата ще с сред 12 и 13% според от възрастта, а сумите ще варират сред 290 и 310 лв..

За новите хибридни коли таксата се понижава с към 20% до 100 лв., за тези до 5 години остава без смяна (170 лева), а за по-старите се усилва с 12%. Целта на измененията е стимулиране на използването на коли с по-ниски равнища на замърсяване, отделящи по-малко нездравословни излъчвания в атмосферата, се показва в претекстовете. Реално обаче притежателите на електрически автомобили ще си спестят 102 лв., а за останалите бонусът доближава 40 лв., защото продуктовата такса се заплаща еднократно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР