При разкопки на нос Калиакра е бил открит уникален по

...
При разкопки на нос Калиакра е бил открит уникален по
Коментари Харесай

Уникална находка за десетки хиляди евро, датираща от времето на китайската династия Юан, откриха на нос Калиакра

При разкопки на нос Калиакра е бил открит неповторим по рода си талисман. Вероятно той е бил направен в Китай по време на династията Юан. Амулетът е от бял нефрит. Това разкри ръководителят на археологическия екип доцент доктор Бони Петрунова на конференция. По думите й сходен артефакт до момента не е намиран в България и дефинира находката като най-значима в продължаващите повече от десетилетие изследвания на екипа на античната и средновековна цитадела на Калиакра.

Върху амулета е изобразена сцена с дребен сокол, ловуващ дива гъска измежду лотосови цветя. Сцената с пролетното събуждане на природата има символно значение за благополучие и триумф..

Археоложката добави, че красивият живописен предмет, датиран от 14-и век, е употребен като тока в униформата на китайци и на номадски нации.

Подобни артефакти в огромните аукционни къщи вървят сред 20 000-40 000 евро, само че амулетът,както всички открити до момента реликви на нос Калиакра, ще остане в сбирката на Историческия музей в Каварна, сподели доцент доктор Петрунова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР