При разкопки на древния град Аспендос край турския град Анталия

...
При разкопки на древния град Аспендос край турския град Анталия
Коментари Харесай

Древен град в Турция удивлява археолози

При разкопки на античния град Аспендос край турския град Анталия археолози откриха пространства от преди 2000 години, за които се допуска, че са били употребявани като хранилища или магазини, предава Анадолската организация.

Античният Аспендос, чийто спектакъл и други здания притеглят огромен брой туристи, всеки ден сервира нови изненади на археолозите.

Теренните археологически изследвания в региона на антични Аспендос са почнали през 2008 година, а от 2014 година с решение на държавното управление се подхващат и разкопки, които не престават до през днешния ден. Тази година археолозите са се съсредоточили върху част от града покрай градския площад, където се допуска, че е имало търговски комплекс.

При разкопките в този регион са открити и огромни количества ковани монети от елинистичния и римския интервал. В едно от пространствата са открити елементи от стъклени съдове, употребявани евентуално за запазване на масла или парфюми, както и свещници, токи за колани, украшения, пирони, пръстени, скъпоценни камъни за пръстени и доста други предмети.

Археолозите считат, че съществуването на търговски комплекс, в който има и двуетажни здания, приказва, че градът е бил значим търговски център. Според писмени монументи Аспендос е бел прочут с пшеницата си и с развъждането на коне.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР