При пушачи се развива сърдечна недостатъчност два пъти по-често, отколкото

...
При пушачи се развива сърдечна недостатъчност два пъти по-често, отколкото
Коментари Харесай

Изследване: Тютюнопушенето увеличава риска от сърдечна недостатъчност

При пушачи се развива сърдечна непълнота два пъти по-често, в сравнение с при непушачи, открива ново изследване на Училището по публично здраве Johns Hopkins Bloomberg, показано в Journal of the American College of Cardiology, написа puls.bg

Този по-висок % се следи при два съществени подтипа на сърдечна непълнота и по този начин се удостоверява, че тютюнопушенето съставлява забележителен рисков фактор за сърдечносъдовото здраве.

Проучването е едно от първите, които правят оценка връзката на тютюнопушенето с двата подтипа на сърдечна непълнота: с понижена секта на изтласкване и със непокътната секта на изтласкване.

Изследователите са анализирали записи от дългогодишно изследване на близо 9500 пациенти.

Повишеният риск от развиване на всеки вид сърдечна непълнота се резервира в продължение на десетилетия даже след преустановяване на тютюнопушенето.

Сърдечната непълнота е прогресивно положение, при което сърцето губи способността си да изпомпва задоволително кръв, с цел да отговори на потребностите на тялото. Това положение постоянно води до летален излаз.

Освен тютюнопушенето, рисковите фактори за сърдечна непълнота включват затлъстяване, хипертония, диабет, коронарна артериална болест и преклонна възраст.

При сърдечна непълнота с понижена секта на изтласкване, лявата камера не съумява да се редуцира задоволително, когато изпомпва кръвта.

Сърдечната непълнота с понижена секта на изтласкване е по-тясно обвързвана с коронарна артериална болест.

При сърдечна непълнота със непокътната секта на изтласкване, лявата камера не съумява да се отпусне задоволително след редуциране.

Лечението на сърдечна непълнота със непокътната секта на изтласкване е доста лимитирано, което прави нейната профилактика сериозно значима.

Някои предходни изследвания свързват тютюнопушенето с по-висок риск от развиване на сърдечна непълнота със непокътната секта на изтласкване.

Учените са оценили здравните досиета на участниците в изследването за установяване на риска от атеросклероза.

Стартирано през 1987 година, изследването ARIC включва хора на междинна и по-напреднала възраст.

За приблизително следене от 13 години, в изследването са следени 1215 случая на сърдечна непълнота, в това число 492 случая на сърдечна непълнота с понижена секта на изтласкване и 555 със непокътната секта на изтласкване.

Анализът на откривателите демонстрира, че пушачите в групата са били диагностицирани с двата подтипа на сърдечна непълнота с почти идентични нараснали честоти спрямо непушачите.

Връзката с тютюнопушенето също демонстрира връзка " доза-отговор " - повече цигари дневно и повече години тютюнопушене са свързани с по-висок риск от сърдечна непълнота.

По същия метод, отказването от тютюнопушенето е довело до спад в риска от сърдечна непълнота, който се усилва с течение на времето.

Като цяло някогашните пушачи са с 31% и 36% по-вероятно да имат непокътната секта на изтласкване и понижена секта на изтласкване, надлежно, в съпоставяне непушачите.

Когато откривателите са определили риска при някогашните пушачи по броя на годините след отказването им, те са разкрили, че общият им риск от сърдечна непълнота остава доста по-висок от риска при непушачи, като се изключи групата, която не е пушила от 30 години или повече.

Това е удостоверение, че тютюнопушенето дава дълготрайно въздействие върху сърдечносъдовото здраве.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР