При птиците и китовете е ясно: те пеят, защото иначе

...
При птиците и китовете е ясно: те пеят, защото иначе
Коментари Харесай

Кога хората започват да пеят и защо

При птиците и китовете е ясно: те пеят, тъй като другояче не биха оживели. Но за какво го вършат хората? Според Дарвин пеенето при хората произлиза от брачните апели на птиците. Но има и по-убедителни теории, написа.

За птиците и китовете пеенето е нужно, с цел да оцеляват - когато си търсят съкровен сътрудник, поддържат връзка с други себеподобни или преценят благодарение на звука дистанцията. За хората обаче пеенето сигурно не е нужно, с цел да оцеляват. Въпреки това то е значима част от множеството култури и вярвания. Но за какво въобще хората стартират да пеят и по кое време се случва това?

В търсене на произхода на песента

Най-близките до нас същества - маймуните - не пеят. Въпреки че има и такива, които могат да го вършат, а някои и в дует, горилите и шимпанзетата могат единствено да издават гърлени звуци. Чарлз Дарвин вярвал, че пеенето при хората е обвързвано с апелите за чифтосване на птиците - по-талантливите птици са много по-добри и в това да си намерят сътрудник, защото точно песните им притеглят противоположния пол.
Дарвин ползва тази доктрина на хората и има вяра, че праисторическият мъж е почнал да пее, даже преди да може да приказва, с цел да притегля противоположния пол и да се подсигури предимство в размножителния развой.

Човешкото пеене обаче мъчно може да се съпостави с песните на птичките. Още повече поради обстоятелството, че първите познати песни са на коренните и примитивните нации - те не са любовни песни, а такива за ритуали, религиозни и бойни песни, изяснява немският музикален откривател Карл Щумпф.

Друг мотив против теорията на Дарвин за ухажването е, че ритуалното или общностното пеене не се състои в това да се надпреварват хората един с различен, а по-скоро в това да се сътвори общо мелодично прекарване.

Пеенето укрепва общността

Още в Античността гръцкият мъдрец Платон вярвал, че хората пеят, с цел да основават естетика в обществото. Музикалният психолог Дейвид Хурон от Щатския университет в Охайо също счита по този начин. Съответно хората пеят, тъй като са подвластни от обществените взаимоотношения и желаят да се усещат като част от общественост.

Фактът, че пеенето - изключително дружно - укрепва сплотеността в обществото, да вземем за пример при взаимна работа, в хор или към огъня, е потвърден неведнъж, да вземем за пример от изследване, което се появи в списание " Психология на музиката ” през 2016 година Ако пеенето укрепва общността, то тя обезпечава оцеляването и на обособения човек.

Съвместното пеене може да разсее страховете и да подплаши враговете. То сплотява обособените хора в група и може да убеди огромни групи да се придържат към дадена вяра или идеология. Ако по-късно пеещата група е облечена еднообразно и се движи по един и същи метод, тази единодушие се ускорява още повече.

Пеенето освобождава хормони на щастието

Много хора пеят, тъй като е занимателно и прелестно. Това не е просто субективно чувство, в действителност то си има и научно пояснение.
Когато човек пее, тялото отделя хормоните на щастието - еднорфин, серотонин, допамин и адреналин. В същото време хормоните, отговарящи за напрежението, като кортизол, намаляват. Ако ви е прелестно да пеете, това въздейства позитивно и на настроението и общото ви прочувствено разположение. То също по този начин подтиква епифизната жлеза в мозъка, която създава хормона мелатонин и контролира цикъла на съня. Пеенето подтиква и производството на антиоксидантни ензими и по този метод оказва потискащо деяние върху образуването на тумори.

Положителният резултат е още по-голям, когато пеете в група. След повече от половин час пеене мозъкът освобождава и хормона на свързването окситоцин. Този хормон се създава от ден на ден и по време на мощно прочувствени моменти като женски оргазъм, раждане на дете или кърмене. Окситоцинът също по този начин обезпечава установяването на интимна връзка с другите артисти по време на пеене.

През 90-те години на предишния век шведски учени са анализирали над 12 000 души от всички възрастови групи в " Британския медицински вестник " и са открили, че членовете на хорове и певчески групи имат доста по-висока дълготрайност на живота от хората, които не пеят.

Пеенето оказва помощ при лечението

Много култури разчитат на лечебната мощ на гласа, с цел да излекуват болните. Това е по този начин, тъй като пеенето и музиката освен оказват въздействие върху хормоналния баланс, само че също по този начин трансформират сърдечния темп и кръвното налягане, въздействат на честотата на дишането и имат релаксиращ резултат.

Пеенето и музиката се употребяват и в актуалната терапия, да вземем за пример при меланхолия, тревога или психически контузии . Терапевтичното пеене може да помогне и при хранителни и личностни разстройства, психосоматични болести и деменция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР