При проверките в НАП установихме, че от прегледа, които са

...
При проверките в НАП установихме, че от прегледа, които са
Коментари Харесай

Няколко частни фирми получават над една пета от държавните пари

" При инспекциите в Национална агенция за приходите установихме, че от прегледа, които са получили обществени средства по публични поръчки, заплащания по стратегии от страната и/или от държавните предприятия се оказа, че има една много мощна централизация на обществените средства. През 2020-а страната е платила непосредствено на частни компании 15.8 милиарда лв. от които 3.4 милиарда лв. са платени на 7 компании. Тази година за първите четири месеца три компании са получили 1.3 милиарда лв. обществен запас ", съобщи финансовият министър Асен Василев. На въпрос на News.bg той посочи, че в тези суми не се включват парите за възобновено Данък добавена стойност, а единствено тези, които са платени по стратегии и публични поръчки във всичките им форми.

Предоставените от Министерството на финансите данни демонстрират, че през 2020-а обществен запас са употребили 96 150 лица. От тях 7 компании са получи средства от по над 150 млн. лв. всяка за общо 3.41 милиарда лв.. Още 39 компании са взели по сред 50 млн. и 150 млн. лв. обществени пари, като общата сума, която е отишла при тях е близо 2.85 милиарда лв.. А лицата получили по под 1 млн. лв. всяко са 94 529, като обществените средства достигнали до тях са 2.22 милиарда лв.. Горе долу същата картинка се следи през първите четири месеца на 2021-а. За този интервал обществени средства в размер на общо 5.38 милиарда лв. са достигнали 616 696 лица. Но по сметките на три от тях са влезнали над 1.28 милиарда лв., а 61 106 компании, всяка от които е получила под 1 млн. лв. са си разпределили общо под 1. 08 милиарда лв..

" Проверките на Национална агенция за приходите ще стартират от тези компании, в които е съсредоточен ресурса и ще минат надолу по всичките им подизпълнители. Изискваме от всички министерства, организации и административни структури позволения, с цел да можем да направил листата на тези компании обществен ", разгласи министърът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР