При проверки на редовни международни линии от януари до април

...
При проверки на редовни международни линии от януари до април
Коментари Харесай

Близо 500 000 къса цигари задържаха митнически служители на летище София за четири месеца

При инспекции на постоянни интернационалните линии от януари до април 2022 година митническите чиновници задържаха над 1 120 000 къса цигари, по-голямата част от които с български акцизен бандерол, оповестиха от Агенция " Митници ". Тютюневите произведения са били предопределени главно за Англия (в над 90% от случаите) и за страни от Западна Европа – Дания, Испания, Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. Броят на откритите случаи е повишен поради нараствания брой полети и пасажери от началото на годината.

Стимул за нарушителите се явява релативно ниската цена на цигарите у нас по отношение на цените им в други европейски страни. Наблюдава се наклонност на понижаване на количествата, пренасяни от пасажерите - приблизително от пасажер през месец април са арестувани към 6800 къса цигари по отношение на 8300 къса през месец януари. Установените извършители от началото на годината са над 150.

Митническите чиновници са задържали на Летище " София " близо 500 000 къса, на Летище " Пловдив " - съвсем 400 000 къса, Летище " Варна " - над 200 000 и на Летище " Бургас " - над 50 000.

През месец януари в багажа на пасажер, пътуващ за Лондон, е намерено най-голямото количество тютюневи произведения - 33 000 цигари (1650 кутии). На нарушителя е наложена санкция в размер на 18 060 лева

На второ място по хванати количества за оценения интервал са двама пасажери, пътуващи за Англия от Летище " София " и Летище " Пловдив ". В двата случая лицата са пробвали да пренесат по 20 000 къса цигари.

Агенция " Митници “ припомня, че пасажерите, употребяващи въздушен превоз, могат да изнасят от страната до 40 кутии цигари с български бандерол, в случай че пътуват за друга страна членка на Европейски Съюз, и до 10 кутии цигари, в случай че пътуват за страна отвън Европейски Съюз. Пътуващите следва да се срещнат и с разпоредбите в приемащата страна, където рестриктивните мерки могат да бъдат по-рестриктивни.

Пътници, които придвижват количества по-големи от лимита, подлежат на санкция в случаите, когато пътуват за страна от Европейски Съюз - от 1000 до 4000 лева при първо нарушаване (от 3000 до 6000 лева при второ) и от 200 до 250 на 100 от продажната цена на цигарите, когато пътуват за страна отвън Европейски Съюз. Цигарите, предмет на нарушаването, се задържат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР