При провелото се днес гласуване следователите избраха Стефан Петров за

...
При провелото се днес гласуване следователите избраха Стефан Петров за
Коментари Харесай

Следователят Стефан Петров е новият член на Висшия съдебен съвет

При провелото се през днешния ден гласоподаване следователите избраха Стефан Петров за член на Висшия правосъден съвет от Прокурорската гилдия. В негова поддръжка са дали своят вот 287 следователи, съобщи Българска телеграфна агенция.

След преброяването на гласовете Петров благодари на сътрудниците си и съобщи, че ще се старае да оправдае доверието на всички следователи.

Изборният ден завърши в 18 часа, като са дали своят вот 73 % или 311 дали своят вот от 426 имащи право на глас. По интернет вота си са дали 299 от 391 декларирали такова предпочитание, а от хартиената бюлетина са се възползвали 12 следователи.

До нуждата от избори се стигна, откакто на 25 ноември, след затруднения от ковид, умря прокурорът, следовател и член на Висш съдебен съвет Евгени Диков,.

Петров, който упорства следователи да проверяват по-голям кръг закононарушения от в този момент посочените в Наказателно-процесуалния кодекс, съобщи пред Българска национална телевизия:

" Ние застъпваме тезата за увеличение на натовареността на следователите. Както на следователите в Национална следствена служба, по този начин и на следователите от Окръжните следствени отдели към Окръжните прокуратури. Като на първо място може да се усили компетентността обвързвана с икономическите каузи за следователите от Окръжните следствени отдели, а на следователите от Националното разследване да се даде да проверяват каузи, които са подсъдни на Специализирания съд ".

Стефан Петров е приключил право в Академията на Министерство на вътрешните работи. Целият му професионален път е минал в следствието, където стартира работа през 1989 година От 2007 година до 2012 година е бил член на първия непрекъснато настоящ Висш правосъден съвет. В момента е зам.-председател на Камарата на следователите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР