При продажба на вещи за лично ползване и такива, които

...
При продажба на вещи за лично ползване и такива, които
Коментари Харесай

НАП с разяснения към гражданите за доходите от онлайн търговия

 При продажба на движимости за персонално прилагане и такива, които не са купени за по-късно да бъдат препродадени, жителите не дължат налог и няма потребност да заявяват получените суми.

В случаите, в които става дума за регулярни продажби на артикули, които явно не са добити за персонално прилагане, а за търговия и облага, жителите дължат налог, който дефинират и заявяват в годишната данъчна декларация за съответната година, коментират от Националната организация за приходите.

От 16 март 2021 година приходната организация пуска електронната услуга за авансово попълнени данъчни заявления за облагане приходите на физическите лица в Портала за е-услуги.

В нея жителите ще могат да видят и данните, получени в Национална агенция за приходите от продажби в интернет с натрапен платеж през 2020 година Те ще имат уговорката да преценяват дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на персонални движимости или от продажба на артикули, закупени или създадени за препродажба и реализиране на комерсиална активност.

В случай че са от продажба на артикули за търговия и облага, физическите лица ще би трябвало да ги посочат в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за 2020 година, в период до 30 юни 2021 година

От Национална агенция за приходите прецизират, че в случаите, в които физическото лице получава приходи от друга стопанска активност в качеството си на аграрни собственик, свободна специалност или занаятчийска активност посредством продажби в интернет с натрапен платеж, получените суми се заявяват в Приложение № 3.

При продажба на творби на изкуството, предмети за сбирки и антикварни предмети, която не е обвързвана с осъществявана от физическото лице стопанска активност, приходите се заявяват в Приложение № 5. В тези случаи срокът за обявление на приходите и за внасяне на дължимия налог е до 5 май 2021 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР