При присъединява към еврозоната нашите валутни резерви ще намалеят механично,

...
При присъединява към еврозоната нашите валутни резерви ще намалеят механично,
Коментари Харесай

БНБ: Валутните резерви ще намаляват механично след влизането в еврозоната

" При причислява към еврозоната нашите валутни запаси ще намалеят механично, защото те са функционалност от това, че имаме Валутен ръб. "

Това сподели подуправителят на Българската национална банка (БНБ) Калин Христов в отговор на въпрос на Петър Чобанов (ДПС) по време на чуване в Народното събрание.  Това е и един от най-спорните въпроси по присъединението. Голямата заплаха е ревервите да стартират да финансират държавното управление, увеличавайки парите в обращение и повишавайки инфлацията. 

Чобанов попита какво ще се случи с валутните запаси, откакто станем част от еврозоната. Той уточни, че все още валутните запаси са 64,4 милиарда лв., като от тях 14,1 милиарда са на банките. По думите му по време на предизборната акция една от партиите в предходното ръководство е разгласила пост по какъв начин влизането в еврозоната значи да освободим валутните запаси и да ги усвоим.

Подуправителят на Българска народна банка изясни, че при присъединение към еврозоната нашите запаси ще намалеят, главно заради обстоятелството, че наложителните ни запаси, които в този момент имат мандат да дефинират като Централна банка, ще намалеят от 10 % на 1 %. Т.е. нашият баланс ще се свие и ще освободим запаси, които ще станат запаси на комерсиалните банки и те ще разполагат с тях.

Подуправителят на Българска народна банка уточни, че по-късно нашите валутни запаси ще имат две съставни елементи - едната е частта, която би трябвало да внесем във валутните запаси на Европейската централна банка (ЕЦБ), тя се пресмята съразмерно на нашия дял в капитала на банката. Той добави, че настоящите калкулации са, че нашият дял ще бъде 0,98 %, което значи, че би трябвало да внесем сума в аварийни валути или в злато, еквивалентна на към 500 млн. евро. 

" Оставащите запаси над 500 млн. евро първо би трябвало да ги обръщаме в аварийни валути (йени, канадски или щатски долари), тъй като еврото ще бъде наша национална валута. Те ще останат запаси на Българска народна банка и могат да се ръководят единствено по рестриктивните мерки, заложени от общата рамка на ЕЦБ ", уточни Калин Христов. 

Т.е. на въпроса дали могат да бъдат употребявани за финансиране на държавна политика, отговорът е не, добави той. Калин Христов уточни, че в обява на Икономическия и обществен съвет е имало такава теза, че се освобождават някакви запаси, които могат да бъдат употребявани за икономическа политика. Такъв развой на освобождение на запаси няма, съобщи подуправителят на Българска народна банка.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР