При преразпределението на безвъзмездните европейски средства по програмите за икономическо

...
При преразпределението на безвъзмездните европейски средства по програмите за икономическо
Коментари Харесай

ЕК потвърди: България е засегната от намалението на парите, отпускани по Плана за възстановяване

При преразпределението на безвъзмездните европейски средства по стратегиите за икономическо възобновяване от пандемията България е наранена от понижение на заложените суми . Това потвърдиха за Българска телеграфна агенция от пресслужбата на Европейската комисия.

Уточнява се, че смяната настава съгласно решенията от 2020 година на най-високо равнищ е средствата да бъдат разпределяни съгласно последствията от пандемията за стопанските системи на обособените страни в Европейски Съюз. При последвалото преразпределение са били употребявани данни на Евростат.

По-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов укориха кабинета в оставка и предхождащото го служебно държавно управление, че са провалили Плана за възобновяване . " Вчера Европейска комисия понижи общата сума на безвъзмездните средства с промяна 578 милиона евра. Губят се милиарди от несръчност, от безнаказаност “, разяснява Борисов.

Министерството на финансите е изцяло според с определението „ несръчност и безнаказаност " , само че то се отнася за държавното управление на господин Бойко Борисов, което през февруари 2021 година е подкрепило и е гласувало в Европейски Съюз задължението за понижение на средствата по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възобновяване и резистентност, обявиха във връзка обвиняванията от МФ.

От Европейска комисия напомнят, че на 4 май Съветът на Европейски Съюз утвърди оценката на българския проект и с цел да получи заплащания от европейския бюджет, нашата страна ще би трябвало да съгласува с Европейска комисия спомагателни правни документи , прецизира комисията. Първо ще бъде подписано съглашение за финансиране с изискванията за заплащане, а по-късно ще бъде подписана договореност за деяние, с цел да се дефинират задачите и методите за отчитане на осъществяването.

Комисията разяснява, че в другите страни времето за изминаване на тези стъпки може да бъде от няколко седмици до няколко месеца . Едва когато документите бъдат приключени, Европейска комисия ще може да одобри първите поръчки за заплащания.

Срокът за изговаряне ще бъде два месеца, а по-късно Съветът на Европейски Съюз ще би трябвало да даде оценка в границите на месец, с цел да бъдат осъществени заплащанията към нашата страна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР