При преминаване през пешеходна пътека колоездачът е длъжен да слезе

...
При преминаване през пешеходна пътека колоездачът е длъжен да слезе
Коментари Харесай

Слизат от педалите на пешеходна пътека

При прекосяване през пешеходна пътека колоездачът е задължен да слезе от велосипеда и да премине през нея като пешеходец. Този текст е записан категорично в член 123 на новия на Закон за придвижване по пътищата (ЗДвП). В петък Министерство на вътрешните работи разгласява законопроектът за публично разискване.
 По нашенски - водачът на мотопеда е избрал да кара по велоалеята по този начин, както постоянно колоездачите избират да карат по тротоарите или пешеходните пътеки. Снимки Денислав Стойчев По нашенски – водачът на мотопеда е избрал да кара по велоалеята по този начин, както постоянно колоездачите избират да карат по тротоарите или пешеходните пътеки. Снимки Денислав Стойчев
Правилото не е ново, само че всеобщо се нарушава от велосипедистите и основава заплаха и за самите тях, и за пешеходците, и за водачите и пасажерите в коли и рейсове. Сега настоящият текст в ЗДвП (чл. 81) не разрешава на колоездачите да карат в площи, предопределени единствено за пешеходци. Преди години слизането от педалите бе указано в Правилника за приложение на ЗДвП, само че в сегашния устав е още един по-неясния законов текст. Ако той се ползва безусловно, от него излиза, че колоездачите въобще нямат да право да карат по тротоарите и в пешеходните зони като бул. „ Витоша ” в София или по центровете на другите огромни, както и в алеите за пешеходци на парковете, изясняват специалистите.

И в настоящия, и в бъдещия ЗДвП се сочат няколко основни условия към феновете на велосипеда. Тяхното колело би трябвало да е с изправни спирачки, да имат звънец, само че не различен апарат за звуков сигнал – примерно тромба. Задължително е да има фар, излъчващ бяла или жълта светлина начело и червен светлоотразител откъм гърба, като се позволява и слагането на устройства за лъчение на алена светлина откъм гърба. Отстрани на колелата и ли по рамката би трябвало да има светлоотразители. Колоездачът би трябвало да кара допустимо най-вдясно по платното в посока на придвижване, като тук-там може да върти педалите и по банкета, в случай че настилката разрешава това.

Категорично е условието велосипедистът да се движи облечен със светлоотразителна жилетка по мрачно отвън обитаемоте места, да не кара по метода „ без ръце ” или с крайници, вдигнати то педалите.

Глобата за липса на жилетка е 10 лв., а за каране без светлини и светлоотразители – 50 лева В новия ЗДвП глобата за жилетката скача тройно – 30 лв., а другата си остава 50 лева Проблемът е, че КАТ съвсем не съумява управлява и санкционира колоездачите извършители. По-голям ред има в София и огромните градове, до момента в който на други места в страната и изключително в селските региони царува цялостен безпорядък.

През 2017 година по българските пътища са били убити 22-ма велосипедисти, а 348 са били ранени. Годината по-рано жертвите са били 35, а потърпевшите 409. Много постоянно травмите са тежки и водят до трайни увреждания, защото при злополука велосипедистът няма никаква отбрана.

Огромна част от казуса е, че в учебните заведения не се изяснява на децата какви са условията и разпоредбите за каране на велосипед. Най-често малчуганите ги научават даже не от родителите си, а от батковците от махалата.

Например сдружението „ Велоеволюция ” е провело обучителни курсове, ориентирани към разнообразни групи – дребни деца, възпитаници от прогимназията и така нататък Интересът обаче е невисок, признава ръководителят Иво Делин (виж горе). За няколко години той и сътрудниците му са съумели да приготвят към 500 индивида, което е оскъдна численост на фона на тежкия трафик в столицата.

Иво Делин, ръководител на съдружие „ Велоеволюция ”:
Две генерации велосипедисти не познават разпоредбите на пътя

ВЛАДИМИР САВОВ
 Иво Делин, ръководител на Сдружение “Велоеволюция ” Иво Делин, ръководител на Сдружение “Велоеволюция ”
Голяма част от велосипедистите въобще не познават разпоредбите за придвижване. Това разяснява пред “Труд ” Иво Делин, ръководител на Сдружение “Велоеволюция ”.

“Много от тях карат в лентата за насрещно придвижване с презумпцията, че по този начин ще виждат идващите коли. Това е неверно и доста рисково в градска среда, изключително когато автомобилът излиза от някоя директна, тъй като водачите гледат наляво и не допускат, че от дясната им среда може да идва велосипедист ”, сподели Делин, който пътува с велосипед всеки ден, а за година навърта близо 6000 км. Когато инфраструктурата се прави в двете посоки от едната страна на пътя, също се стига до сходен проблем. Пример за това е велоалеята на “Ломско шосе ”.

Важен миг са и жилетките за велосипедисти, които са наложителни единствено при избрани условия – по мрачно, отвън града или при понижена видимост. “На процедура, в града съвсем на никое място не е наложителна жилетката, само че според мен тя е доста мощно целесъобразна ”, акцентира Делин. Според него, казусът е, че след 1989 година часовете по сигурност на придвижването в учебно заведение са мощно неглижирани. На множеството места няма преподаватели по този предмет, надлежно те се водят в часа на класния, а учителите не са добре готови. “Това докара до 2-ро и даже 3-то следващо потомство на хора, незапознати с разпоредбите ”, разяснява ръководителят на “Велоеволюция ”.

Атракция в Бургас
За 2 лв. на час яздиш колело на ток


Бургас пръв в страната вкара електрическите колела. Срещу два лв. на час, всеки искащ може да наеме подобен велосипед и да се разноски по красивите и необятни велоалеи.
Преди да се качите върху електрически велосипед, наложително изчетете инструкциите върху самото колело и колонката, поучават от общината. Редно е да се знае, че това не е мотопед, а електрически велосипед и няма по какъв начин да се придвижвате с него, в случай че въобще не въртите педалите. С спомагателната сила, която се обезпечава, колелата изискват минимални физически старания за каране.
Велоалеите на Бургас са зълги 60 километра и сега се работи по удължаването на правата от града до Солниците. Скоро тя ще стига до квартал “Сарафово”. Алеята е покрай морския бряга и е най-желана за сантиментални разходки, в това число и нощем, когато е осветена от лампи. Община Бургас разполага с над 100 велосипеда чартърен и повече от 200 колонки за паркиране.

С 80 % европейски пари
Варна взе участие в план за електровелосипеди


Като водещ сътрудник Варна ще взе участие в европроекта “Електрически колела за новаторско градско бъдеще”. Той се финансира от Европейски фонд за районно развиване в размер до 5 млн.евро, които са 80 % от цялата стойност.Останалите 20% се поемат от общината. Проектът планува както надграждане на съществуващата мрежа от велоалеи, по този начин и основаване на нова инфраструктура за електровелосипеди. За първи път в Европа ще бъдат построени пробни буферни паркинги, на които ще се оферират колелата на ток чартърен, ще има зареждащи станции, покрити със слънчеви панели, както и видеокамери и Wi-Fi.
От 2015 година насам във Варна се построиха близо 18,5 км велоалеи към съществуващите до тогава 1,8 км, свързващи главните елементи с центъра на града.

Дело бави колелата чартърен в столицата
200 км велоалеи подготвени до 2020 година в София


Очакванията на столичния кмет Йорданка Фандъкова това лято София да има система за колела чартърен може да не се изпълнят, тъй като процедурата се бави от дело в съда.
“Към момента още няма решение. Когато излезе решението и в случай че то е позитивно, както чакаме, незабавно пристъпваме към осъществяване на концесията и подписването на контракта. След решението реализацията може да е в 7 месечен период ”, изясни пред “Труд ” зам.-председателят на транспортната комисия към СОС Зафир Зарков. Системата ще е от 33 стоянки 400 велосипеда.
Велосипедното придвижване е с дребен дял от напредванията в града – 0.1% през 2011 година и 1.8% през 2017 година, сочат специалистите. До 2015 година в столицата са построени 49.51 км. велоалеи. Планът е да станат 300 км., като 200 км би трябвало да са подготвени до 2020 година Решенията за някои велоалеи получиха рецензии от жителите като тази на ул. “Г.С. Раковски ”, която заема огромна част от пътното платно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР