“При преговори за съставяне на бъдещо правителство “Демократична България ще

...
“При преговори за съставяне на бъдещо правителство “Демократична България ще
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: В преговорите за правителство “Демократична България” категорично ще отстоява националния интерес

“При договаряния за сформиране на бъдещо държавно управление “Демократична България ” ще отстоява националния интерес доста по-категорично и по доста по-взискателен метод. Националният интерес във връзка с Русия е оптимално бързо привършване на войната, без да се трансформират границите на Украйна ”, съобщи в изявление за NovaNews Надежда Йорданова, която е лидер на листите на Демократична България в 23-ти МИР в София и в Русе. 

Надежда Йорданова добави, че правосъдната промяна остава приоритет на “Демократична България ” и че договарянията с останалите политически сили ще са нужни по основни за страната въпроси, като конституционната промяна и избора на членове не Висшия правосъден съвет и инспектората на Висш съдебен съвет.

“Необходимо е да се търси конституционно болшинство и ние ще потърсим поддръжка от всички сили, тъй като предстоят да се вземат значими решения за правосъдната система. Ще сложим ясно и съответно целите, правилата и въпросите, както и предложение за рамка, по която измененията в конституцията да се случи. Това ще е платформата за търсене на необятно единодушие ”, разяснява Йорданова.

Тя напомни, че още през април е изпратила писмо до Народното събрание да бъде изпълнена една дългогодишна рекомендация на Венецианската комисия, а точно в парламентарната квота във Висш съдебен съвет да не бъдат избирани настоящи прокурори и следователи.

Надежда Йорданова съобщи, че макар че измененията в конституцията са автомагистралата за промени в прокуратурата, “Демократична България ” ще търси всички вероятни разновидности за ограничение на пълномощията на основния прокурор.

“Не можем да седим и да чакаме да се случи това болшинство от 160 депутати в Народното събрание. Не можем да бездействаме. Затова подхващаме всички други ограничения, които ни оставя конституцията - ограничение на пълномощия на прокуратурата, като се сътвори опция за обжалване пред съда на отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане ”, сподели тя.

Бившият правосъден министър съобщи, че не счита за изгубена борба обстоятелството, че Висш съдебен съвет не в профил основния прокурор Иван Гешев. Йорданова беше първият министър, който стартира и докара до край процедурата.

“Това единствено удостовери, че институционалният ред не е задоволително ефикасен и не разрешава в действителност обективно да се прегледат и обсъдят въпросите, когато основният прокурор е прекрачил границата на допустимото ”, добави тя.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР