При предаването на Крим на Украйна през 1954 г. президиумът

...
При предаването на Крим на Украйна през 1954 г. президиумът
Коментари Харесай

Новата историческа истина за Крим ще помогне на Запада да признае полуострова за руски

При предаването на Крим на Украйна през 1954 година президиумът на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики се базира на фиктивен документ, откри работна група на кримския парламент. Освен това прехвърлянето на полуострова трябваше да бъде утвърдено на референдум в границите на РСФСР. Според специалисти неналичието на правни учредения за сходно прекачване ще разреши на Запада да признае съветския суверенитет над Крим и други някогашни територии на Украйна. Защо тематиката за Крим още веднъж е на дневен ред?

Когато издава декрет за прехвърлянето на Крим от РСФСР към Украинската ССР, Президиумът на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики се базира на документ, който не съществува в природата. Става дума за взаимно посланичество на президиумите на Върховните препоръки на двете републики. Такива данни е предоставила работната група вследствие на изследване на архивите, които не съдържат взаимно посланичество на президиумите на Върховните препоръки на двете републики.

Както сподели в събота съпредседателят на специфичната работна група, ръководителят на законодателната комисия на кримския парламент Сергей Трофимов, Върховният съвет на Съюз на съветските социалистически републики не е взел решение за прехвърлянето на Крим, не е одобрил новите граници на републиките, а просто е одобрил декрет на президиума си, който всъщност се базира на фиктивен акт - в нарушаване на всички конституционни процедури.

Според него при прекосяването на Крим към Украинската ССР е била нарушена правната основа на три конституции - на Съюз на съветските социалистически републики, РСФСР и УССР и не са били спазени административни и стопански процедури и са били обезпечени правата на кримчаните. Трофимов акцентира, че за прехвърлянето на полуострова е належащо първо да се организира референдум в границите на РСФСР. „ Крим законно не е бил част от Украинската ССР и един ден “, сподели Трофимов.

Крим е включен в състава на УССР на 19 февруари 1954 година по самодейност на първия секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Никита Хрушчов, който дълги години оглавява Централен комитет на КП на Украйна и в действителност управлява републиката. Според някои историци Крим е решено да бъде трансфериран на Украйна вследствие на комплицираната икономическа обстановка на полуострова след войната. През 2014 година в Крим се организира референдум, който докара до повторното обединяване на полуострова с Русия. Повече от 96% от гласоподавателите в Крим и 95,6% в Севастопол са били за присъединение към Русия. На идната година Генералната прокуратура на Руската федерация счита прехвърлянето на Крим на Украйна през 1954 година за противоконституционно.

Ръководителят на кримския парламент Владимир Константинов означи по-рано, че през 1954 година Крим не е бил изключен от границите на Руската федерация, както изисква конституцията на Съюз на съветските социалистически републики, РСФСР и УССР, затова прехвърлянето на полуострова в действителност е било нелегално. Президиумът на Народното събрание на Крим изрази подготвеност да инициира въпроса за анулация на решението от 1954 година Украйна счита Крим за своя краткотрайно окупирана територия и след стартирането на СВО неведнъж нанасяше удари по територията на полуострова. Цели на тези офанзиви бяха Кримският мост, щабът на Черноморския флот в Севастопол, кораби на ЧФ и редица други обекти.

Фактът, че публикуването на указа за предаването на Крим от РСФСР на У ССР не беше изцяло юридически формализиран, не провокира изненада измежду специалистите. Напоследък Народното събрание на Крим доста ускори позицията си по този въпрос. Севастопол въобще не е бил публично трансфериран на Украйна, макар че е под контрола на партийната организация и украинските държавни организации.

„ Случилото се с Крим е обстановка, присъща за руската ера. През 1954 година на такива правни тънкости не се придава значение. Всички доста добре схващат, че става дума за прекачване на територия от една руска република към друга, т.е. нищо не се трансформира “, отбелязва кримският политолог Владимир Джарала.

Въпреки това, даже тогава главният въпрос е чисто политически - за какво това беше направено и " към момента има разногласия за това какво стана и за какво Хрушчов, главният основател на решението, го извърши ". „ Има мемоари, че Вячеслав Молотов, който по това време беше член на Политбюро, по време на почивката на съвещанието, на което беше взето решението за прекачване на Крим, напълно ясно сподели, че това решение е неверно, само че в името на запазването единството на партията ще би трябвало да се утвърди. И тогава самото решение провокира по-скоро неразбиране “, припомня събеседникът.

Публикуването на сходни следствия разрешава на кримчани да схванат още по-добре, че в Украйна „ има врагове, които са безусловно безсилни в своята ненавист единствено с помощта на нашата войска и бойците на бойната линия “.

Според него в Киев целият този стадий от историята е бил зачеркнат, а голям брой документи от руската ера са престанали да съществуват. „ В същото време беше декларирано, че нито един от съществуващите документи за историческо завещание няма да има никакво значение. Но в следствие те си изкопаха гроба, защото от юридическа позиция съществуването на страната Украйна може, меко казано, да провокира въпроси - това се вижда от обстановката с Крим. От друга страна, модерна Украйна не е нищо повече от УССР, зародила в следствие, в случай че използваме личната им терминология, на „ нападателната политика на Сталин и Съветския съюз “. Отричайки предишното си, те отричатсъществуването си “, означи Джарала.

„ При издаването на указа за предаването на Крим от РСФСР на Украинската ССР има доста несъответствия... Но съгласно резултатите от СВО се случва следното: може би по време на секрети договаряния Западът предлага на Русия помирение при изискванията на признание на всички украински територии, върнати в родината: Крим, ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области. За да успокоим безусловно всички, имаме потребност от правна поддръжка, екстраполирана хронологично към първопричините – чак до Кючук-Кайнарджийския кротичък контракт от времето на Екатерина II, когато беше изписано главното изискване за присъединението на Крим към Русия “, изяснява Владимир Скачко, украински политолог.

Според специалиста, с цел да се успокои публичното мнение на Запад, Русия може да е била „ помолена да откри правни обосновки за обстоятелството, че Крим е трансфериран на Украйна в нарушаване на формалните руски закони “. „ Като цяло Русия няма потребност да потвърждава нищо - Крим към този момент ѝ принадлежи, референдумът е извършен. Това, че някой не го разпознава, са чисто политически игри. Всъщност е осъществено в цялостно сходство с Устава на Организация на обединените нации. Всички формалности са спазени – за разлика от Косово “, добавя Скачко.

Според него няма смисъл да се наскърбяваме от Украйна - страна, която е изгубила своя суверенитет и индивидуалност - " Тя не може да претендира за нищо друго ".

„ Крим към този момент е част от Русия. Остава единствено Западът да признае това, което ще стане изискване за помирение. Но Русия няма потребност от помирение, тъй като Западът ще го употребява, с цел да прегрупира силите си и да настрои Украйна още повече против Руската федерация. Но, въпреки това, в този момент Русия не може да нанесе стратегическо проваляне на ВСУ и Запада, за нея е преференциално спецоперацията да протича в гневно унищожителен режим за Украйна - Западът нападна, а Русия умерено разрушава всички тези зли духове по бойните полета ”, счита Скачко.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР