При посещение на събирачи на дългове в дома на длъжника

...
При посещение на събирачи на дългове в дома на длъжника
Коментари Харесай

Ето какво ще се случи, ако колектор влезе в дома на длъжника

При посещаване на събирачи на задължения в дома на длъжника постоянно се стига до съглашение за понижаване на борча, в случай че това предотврати пристъпването към наложително събиране на парите, написа

Това излиза наяве от мнение на Асоциацията на колекторските организации в България по импортирани в Народното събрание от депутати от ГЕРБ промени в Закона за отбрана на потребителите.

В не дребна част от случаите визитите довеждат до реализиране на съглашение за погасяване на задължението, което преобладаващо е обвързано и с отстъпки от размера на вземанията и други привилегии, уговорени в интерес на потребителя, показват от асоциацията.

От браншовото съдружие се афишират срещу предлагането на ГЕРБ да бъде неразрешено колектори да посещават длъжници в дома и на работното им място.

Контактите с длъжниците да могат да се реализират единствено по телефона, е-поща и пощенски колета в работни дни от 8 до 20 часа, а в неработни дни от 10 до 14 ч. и от 16 до 18 ч., оферират депутатите.

Внесените в Народното събрание текстове плануват да бъдат неразрешени контактите в офиса на длъжника, при които може да стане ясно, че той има борчове. Специално е посочено, че срещи с длъжника може да се организират в офиса на кредитора.

От асоциацията на колекторите обаче показват, че контактите на място с длъжника имат по-голям триумф за реализиране на съгласие сред страните. А визитите се правили от „ висококвалифицирани експерти “.

На друго мнение е юрист Николай Лалев от Софийска адвокатска гилдия, който също е изпратил мнение към законопроекта. Според него плануваните в плана санкции би трябвало да бъдат повишени.

И в случай че колектор наруши възбраната за посещаване на дебитор в дома му би трябвало да бъде санкциониран от 5 хиляди до 10 хиляди лева за жители и от 10 хиляди до 50 хиляди за компании.

Според юриста тези санкции би трябвало да важат и за колектори, които тормозят длъжниците с позвънявания през нощта или на обяд през почивните дни.

Според юрист Николай Лалев диалозите сред колектори и длъжници със закани и обиди са изключителна необичайност. Но задачата на връзката е оказване на психически напън и нескончаем дискомфорт.

Затова той предлага контактите с длъжника да бъдат лимитирани до един път на месец.

Предложение на юрист Лалев

Таван на банковите такси

Банковите сметки, по които длъжниците би трябвало да погасяват борчовете си, да бъдат освободени от банкови такси и комисионни в кредитната институция, в която са открити, или таксата за обслужване на каса да не надвишава 50 ст. за суми до 100 лева и 1 лева за по-големи суми, предлага юрист Николай Лалев в мнение към законопроекта на ГЕРБ.

Промяната е наложителна поради мощно повишените банкови такси и комисионни при заплащане на каса и при превод на пари от една банка към друга, които при дребни суми може да надвишат размера на самото обвързване, показва юристът.

Таван на банковите такси може да бъде комплициран с смяна в една от наредбите на Българска народна банка, счита юрист Лалев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР