При положение, че до момента лихвите по инструментите на Европейската

...
При положение, че до момента лихвите по инструментите на Европейската
Коментари Харесай

Емил Хърсев: Очакването е лихвите на депозитите да се увеличат с половин процент

При състояние, че досега лихвите по инструментите на Европейската централна банка, бяха негативни заради инфлацията в еврозоната. Решението си остава алегорично и то беше предстоящо. ЕЦБ е изправена пред няколко казуса, на които би трябвало да реагира. От една страна има да реагира на инфлацията, която се резервира висока, въпреки това, виждаме една задаваща криза и от трета страна, Европа е изправена пред една международно икономическа война, която се води сега. Това води до дълбока деструкция на доставки към европейските пазари и на енергоносители. Това би налагало ЕЦБ да е оптимално гъвкава. Това сподели за Bulgaria ON AIR финансистът доцент Емил Хърсев.

„ ЕЦБ не е потърсила решение на всичките проблеми, пред които е изправена, а е побягнала в противоположна посока на най-близкия проблем. Този, който беше проблем през вчерашния ден, понижава като тежест през днешния ден и без оглед на проблемите, пред които европейската банкова система, ще бъдат изправени на следващия ден. Получателите заради размера на инфлацията печелят, само че просто ще печелят по-малко. Поддържането на негативни лихвени проценти тези 11 години дава опция на задължените страни да почистват дълга си и да печелят от инфлацията. Сега, когато размерът на този инфлационен налог понижава, става все по-трудно на тези свръх задлъжнели страни ", сподели още доцент Хърсев.

" Очакването е лихвите на депозитите да се усилят с половин %. По заемите се чака известно по-високо нарастване. Очаквам банките да не усилят таксите за предпазване. Може би ще следим нулеви такси за наличност и нулев налог върху депозитите. Това по никакъв метод няма да спре българите да взимат заеми ", разяснява доцент Емил Хърсев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР