При положение че бъде одобрена, сделката ще бъде най-значимата консолидация

...
При положение че бъде одобрена, сделката ще бъде най-значимата консолидация
Коментари Харесай

Vodafone прави нов опит да спечели доверието на ЕК за сделката с Liberty Global

При състояние че бъде утвърдена, договорката ще бъде най-значимата консолидация за телеком промишлеността в Европа през последните 10 години

© Suzanne Plunkett Британският телеком оператор Vodafone ще даде достъп на Telefonica Deutschland до кабелната си широколентова мрежа, с цел да оправдае подозренията на европейските антитръстови регулатори, подбудени от договорката с Liberty Global. Преди една година те започнаха следствие поради решението на компанията да купи активите на Liberty в Германия и Източна Европа за 18 милиарда $ и взеха решение, че то би навредило на конкуренцията.

При състояние че бъде утвърдена, договорката ще бъде най-значимата консолидация за телеком промишлеността в Европа през последните 10 години, отбелязва Financial Times. Освен това ще е и най-голямото придобиване, осъществявано от английския телеком колос, по-късно на Mannesmann в Германия през 2000 година за рекордните 112 милиарда $.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Проблемът с конкуренцията

Европейските регулатори обясниха през април, че терзанията по договорката са основно поради евентуалната опасност за конкуренцията на пазара на мрежи, както и поради преимуществото от взаимната работа сред операторите и доставчиците на наличие.

Сделката сред втория максимален в света мобилен оператор и Liberty ще разреши на телекома да се конкурира по-ефективно с немската Deutsche Telekom на вътрешния пазар, а това е най-голямата телекомуникационна компания в района, която има T-Mobile и има мрежа, разпростряла се от Холандия през Централна и Източна Европа до Гърция.

Затова и немските оператори и Deutsche Telekom се възпротивиха на проектите за обединение на Vodafone и Liberty. Европейската комисия понижи възраженията си по договорката предишния месец, откакто от Vodafone обявиха, че компанията е уверена в това, че ще завоюва утвърждението на регулаторите доникъде на годината.

Заради Telefonica

Тя се надява, че ще разсее подозренията, откакто разреши на Telefonica да предлага високоскоростен интернет достъп в страната. В момента испанската компания разполага със напълно дребен дял на немския мрежов пазар.

" Telefónica DE ще може да предлага широколентови услуги на пазара в страната с помощта на комбинираната кабелна мрежа на Vodafone и Unitymediа, която обгръща 23.7 млн. семейства ", споделя се в прессъобщението на Vodafone.

Испанският телеком разгласи предишния месец, че ще предлага телевизионни услуги взаимно с WAIPA TV. Vodafone се надява това да смекчи терзанията на европейските органи, тъй като по този метод ще се сътвори друга телевизионна услуга в Германия. Тя може да бъде избрана като различна на тази, която новата комбинирана компания желае да предлага.

Европейските регулатори ще потърсят мнението на съперниците, потребителите и другите участници на пазара към новото предложение, с цел да преценяват до каква степен ще повлияе то на пазара. До началото на юли решението за договорката би трябвало да бъде оповестено.

Вчера Liberty Global разгласи резултатите си за първото тримесечие на годината. Те демонстрират, че приходите на немския кабелен бизнес са паднали с 11% до 699 млн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР