При покупката на смартфони потребителите внимателно да проучват обектите и

...
При покупката на смартфони потребителите внимателно да проучват обектите и
Коментари Харесай

Шефът на КЗП разказа за големи шашми със смартфоните и посочи изрично откъде да купуваме устройствата

При покупката на смарт телефони потребителите деликатно да изследват обектите и да избират оторизирани търговци. Офертите в обществените мрежи и електронните платформи на правилото на споделената стопанска система не всеки път дават гаранция за произхода и качеството на предлаганите устройства.

Този коментар направи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в студиото на Bloomberg TV Bulgaria във връзка неотдавна публикуваните данни от световно изследване на изследователската компания Counterpoint Research, съгласно което хората сменят смарт телефоните си приблизително на 21 месеца.

„ Ако телефонът се закупи, в това число и онлайн, от публични представители на съответните производители, тогава има законова, доста постоянно и комерсиална гаранция. Тя дава на потребителя правото при недостатък на устройството да предяви рекламация към търговеца и надлежно той да има задължението да го ремонтира за своя сметка в едномесечен период. А когато това стане в първите шест месеца след закупуването, потребителят изобщо не е належащо да потвърждава повода за дефекта”, обясни Маргаритов.

По отношение на разноските Маргаритов предложи хората да не си купуват нещо, което не им би трябвало. „ Ако един телефон е със свръхвъзможности, само че те не са ни нужни, това би могло да докара единствено до нежелани спомагателни разходи”, уточни той, като обърна внимание и на това да се преценя до каква степен офертата фактически е преференциална. „ Понякога цената на устройството е доста ниска, само че това е съпровождано с абонаментни проекти, които допускат по-сериозни разходи”, сподели ръководителят на КЗП.

Той разгласи, че Комисията към този момент е постигнала съглашение и с трите мобилни оператора за облекчение на неустойките при предварително преустановяване на контракт. „ Когато има срочен контракт и потребителят желае да го приключи без съответна причина предварително, той дължи най-много три такси като наказателна клауза, а не всички до края на интервала. Но, в случай че при сключването на контракта е било закупено мобилно устройство, се дължи назад и съответният излишък от цената му”, добави Маргаритов.

Статистиката сочи, че от над 20 000 недоволства в КЗП годишно към 30% касаят телекомуникационните услуги. В минали интервали процентът е бил и по-висок, само че към този момент и други сфери на потреблението навлизат с повече сигнали. „ Дължи се на обстоятелството, че всеки от нас има такова устройство, по тази причина чисто статистически вероятността да се случи някакъв проблем е по-голяма, в сравнение с в други сфери на потреблението”, изясни Маргаритов. По думите му най-често недоволствата са във връзка недостатъци и отвод на търговеца да ремонтира гратис устройството, макар че то към момента е в гаранция.

„ Често търговците отхвърлят ремонт, тъй като настояват, че в устройството има конфигуриран нерегламентиран програмен продукт, който е предизвикал повредата. Затова би трябвало да бъдем внимателни, когато към нас се насочат предложения за инсталиране на друг програмен продукт, да вземем за пример игри, проби и така нататък, защото те могат да съдържат някакви вируси”, даде образец ръководителят. Понякога обаче търговците злоупотребяват с това и безпричинно отхвърлят да извършат претенция или изискват възнаграждение.

„ В огромния брой случаи съумяваме да спомагаме на потребителя да получи или ремонт на разваленото устройство, или – в случай че това е невероятно – замяната му с друго или връщане назад на парите”, акцентира Маргаритов. Той посъветва търговците да одобряват рекламациите на потребителите, да преглеждат всеки случай с нужното внимание. Когато пък насочат предложения, да не икономисват значима информация, с цел да може потребителят да направи своя верен избор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР