При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен

...
При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен
Коментари Харесай

На празници се плаща двоен надник, припомнят от Инспекцията по труда

При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен ден работата в празнични и почивни, респективно неприсъствени, дни постоянно е ексклузивен труд. Той се разпорежда със заповед на работодателя, за която служащият следва да е известен най-малко 24 часа по-рано. Положеният ексклузивен труд в почивни и неприсъствени дни се заплаща с нарастване, уговорено сред служащия или служителя и работодателя, само че не по-малко от 75 на 100.

При сумирано пресмятане на работното време работните дни се дефинират по авансово направен поименен график. В този случай трудът, положен по график в празнични, почивни и неприсъствени дни, не е ексклузивен, по тази причина с нарастване от най-малко 100% се заплаща само работата на формален празник.

Инспекцията по труда поучава служащите и чиновниците, които ще работят в дните на публични празници да имат доказателства, че трудът им е предоставен със заповед или че е положен по график, които да показват пред Инспекцията по труда, ако работата не им бъде заплатена с нарастване.

Официалните празници са регламентирани в Кодекса на труда. През 2022 година те са от петък 22.04.2022 година до понеделник 25.04.2022 година (Великден), а защото 01 май, е в почивния ден неделя, задочен е и 02 май (понеделник). Дълъг уикенд ще има и за Гергьовден, защото 06 май е в петък.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР