При плащане на глоба в кратък срок - да има

...
При плащане на глоба в кратък срок - да има
Коментари Харесай

Важно за шофьорите: МВР с нови мерки

При заплащане на санкция в къс период - да има отстъпки, а в случай че се забави заплащането на наказването - санкцията да се удвоява. Това са част от предложенията за промени в Закона за придвижване по пътищата, които оферират от Министерство на вътрешните работи. Част от концепциите плануват и въвеждане на " Зона 30 " в кварталите в обитаемоте места, а оптималната разрешена скорост по автомагистралите да бъде понижена от 140 на 130 км в час, заяви NOVA.

Вече над 25 години Нецо Нанков е професионален водач. Често пътува по автомагистралите в страната и не счита, че позволената скорост би трябвало да бъде понижена. " 140 е  естествена скорост за автомагистрала, в която можеш да реагираш, в случай че вероятно имаш проблем. Дори съм си лимитирал буса да не подвига повече ", споделя той. Не на това мнение обаче е Иван. " Някои карат доста мощно. Докато го видиш на огледалото, той е избягал ", споделя водачът.

" С увеличението на оптимално допустимата скорост през 2012 на 140 км в час и увеличение на дължината на автомагистралите броят на починалите по тези пътища като дял от всички починали се усили от 3 до 5% на 9 до 10% ", сподели в четвъртък зам.-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев.

Пътни специалисти не са съгласни с претекстовете. Според Йонко Иванов на автомагистралата умират сред 20 и 40 индивида годишно. " По-опасното от неприятните пътища е организацията на придвижването и по-опасно от високата скорост е бавната скорост на автомагистралата ", безапелационен е специалистът от Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка. И още причини срещу. " Защо би трябвало да понижаваме от 140 на 130 при изискване, че ще се получават по-големи тапи, в случай, че в градовете са множеството пътно транспортни катастрофи с повече починали? В София тук-там се кара със 150-160 км в час, а ние гледаме автомагистралите ", сподели някогашният началник на КАТ Тенчо Тенев. За да не натискат водачите педала повече от допустимото, специалистите оферират да се усилят камерите на пътя.

Друго предложение е водачите на рейсове и камиони да имат право да са зад кормилото с алкохол в кръвта до 0,2 промила, а не както е в този момент - до 0,5. Идеята е същото предписание да важи и за младите водачи, които пък би трябвало да карат наложително с компаньон през нощта. Дали  измененията ще влязат в действие зависи от волята на депутатите и от това какъв брой още живот има 48-ото Народното събрание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР