При пенсиониране от догодина ще се взима предвид доходът след

...
При пенсиониране от догодина ще се взима предвид доходът след
Коментари Харесай

При пенсиониране от догодина смятат само дохода след 1997 г.

При пенсиониране от следващата година ще се взима поради приходът след 1997 година, за който има данни в регистъра на обезпечените лица. Така няма да се наложи да се търсят документи, в това число и от от дълго време несъществуващи компании. 

Това разгласи общественият министър Бисер Петков по бТВ. Така ще отпадне и таванът за пенсиите, така като в края на 90-те е въведен оптимален застрахователен приход като натурален регулатор на размера на пенсиите. За старите пенсии таванът ще бъде вдигнат на 40% от оптималния застрахователен приход.

Увеличаването на пенсионната възраст и увеличението на вноските са нормализирали системата най-късно до 2037 година, когато при продължаващо застаряване и понижаване на трудещите се ще стартира утежняване в салдото й и ще би трябвало да се вземат нови ограничения, посочи министърът. 

По думите му и в този момент се постанова бюджетът се постанова да подкрепя Държавното публично обезпечаване с 4,2 млн. лева, а дотацията евентуално ще пораства. Петков цитира данни на Национален статистически институт, съгласно които насъбраните пенсионни права единствено за 2015 година са 150 милиарда лева, от които едвам 9 са обезпечени в активи в т.нар трети дирек. За останалите ще се разчита на бъдещите работещи. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР