При пациентите с хемофилия, ако постъпят в болница с Covid-19,

...
При пациентите с хемофилия, ако постъпят в болница с Covid-19,
Коментари Харесай

Проф. Лисичков: И пациентите с хемофилия ги лекуват от Covid-19 като останалите

При пациентите с хемофилия, в случай че постъпят в болница с Covid-19, може да преминат по-леко най-малко част от затрудненията на ковид, като тромботичните. Но клиничната процедура не го потвърждава това нещо. Това разяснява пред БНР проф. доктор Тошко Лисичков, началник на Експертния център за редки хематологични болести към Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести.

17 април е разгласен за Световен ден на хемофилията и се празнува от 1989 година по самодейност на Световната здравна организация.

Хемофилията е най-често срещаното вродено нарушаване на съсирваемостта на кръвта . Пациентите с хемофилия също би трябвало да се имунизират бързо.

" Тези пациенти не са нито по-защитени, нито по-раними от позиция на заразяване с Covid-19 . Ако пациенти с хемофилия са със леко протичане на ковид, не би трябвало да одобряват ацетизал, а други понижаващи температурата лекарства ", разяснява проф. Лисичков.

Ако обаче се наложи приемът им в болница, в тежко положение, то и при тях се ползва същият логаритъм на лекуване , както при останалите. Те получават нискомолекулните хепарини за разреждане на кръвта , единствено че паралелно с тях се ползва и препарат, който възстановява съсирваемостта на хемофилика , не им се стопира типичното лекуване , разясни експертът.
 Асоциацията по хемофилия сигнализира за сложен достъп до медикаменти
Асоциацията по хемофилия сигнализира за сложен достъп до медикаменти

Обяви осведомителна акция за болните

Проф. Лисичков заяви, че са имали няколко пациенти хемофилици, преболедували леко с Covid-19. Медицината се развива в помощ на хората с сходно заболяване. " Не единствено да се предотвратяват кръвоизливите, само че и да нямат увреждане на ставния уред .

Експертният център за редки хематологични болести към Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести към този момент взе участие в лекуването с генна терапия .

По думите на лекаря благодарение на генната терапия е оздравял 40-годишен пациент с тежка форма на хемофилия. Ние като болница участваме в голям брой авангардни клинични изследвания за достойнството на България, добави проф. Лисичков.

Генната терапия е във етапа на клинични изследвания, лекуването коства милиони долари. " Когато това стане рутинна процедура и се потвърди резултатът от лекуването, чакам лекуването да се покрива от Здравната каса, към този момент компаниите го заплащат . Кандидатстваме за втори пациент, тъй като равнището при нас като лекуване и диагностика е международно ", изясни началник на Експертния център за редки хематологични болести.

В болничното заведение се ползва и друго съвременно лекуване на хемофилията, посредством преодоляване на кръвоизливите с нови и съвременни препарати, които са пречистени, без човешка плазма, и с удължена преживяемост. Децата с хемофилия се лекуват по актуален способ, като се резервира и мускулатурата, и ставния уред - детето израства изцяло крепко, добави проф. Тошко Лисичков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР