При първо прочитане в списъка с 620 действащи руски шпиони,

...
При първо прочитане в списъка с 620 действащи руски шпиони,
Коментари Харесай

Христо Грозев: В списъка с 620 руски шпиони има българска връзка

При първо прочитане в листата с 620 настоящи съветски шпиони, публикуван от военното разузнаване на Украйна, няма хора в България. Има обаче връзка със страната ни - хора, които поддържат връзка с българския боен съюз " Левски ". Това сподели изпълнителният шеф на проверяващото издание Bellingcat Христо Грозев в ефира на NOVA.

" Става въпрос за много уголемен лист от хора, регистрирани на главния адрес на ФСБ. Доста хетерогенен лист. Не са единствено хора, които се занимават с шпионски дейности в чужбина. Има и такива, които си работят от Москва. В него виждаме доста остарели познайници, свързани с екипа, който отравя политици в Русия. Такива, които са общували постоянно с Константин Малофеев. Има и такива, които поддържат връзка с българския боен съюз " Левски ". Това е една българска връзка ", добави той.

Самият Грозев също е изготвил лист със 160 души, които са от Пето ръководство на ФСБ и тяхната цел е да основават дестабилизация в някогашните страни на Съветския съюз. " По някой път излизат от този диапазон и влизат в някои някогашни социалистически страни. Това са съветски предприемачи или членове на посолството - трети или четвърти секретар. Има трима български жители, които поддържат връзка доста постоянно с тази група. За едно от имената имаше и каузи против него, награждаван е и пътува постоянно до Русия ", посочи той.

Как се основава дестабилизация
За образец Грозев уточни украинската дестабилизация, тъй като тя представлявала " приключен план ". " Огромно количество сътрудници на ФСБ бяха хвърлени по този план с бюджет повече от милиард $. Можем да си създадем сметки какъв би трябвало да е еквивалентът за България ", сподели той.

В Украйна методът на опериране е отвън страната. Организира се мрежа на въздействие с локални политици, блогъри, публицисти и шефове на компании, които имат въздействие в публичния спор. " През последните осем години провеждат срещи със своите активи на всички места по света. Обикновено срещите са отвън страната, с цел да бъдат отвън обсега на контраразузнавателните служби, нормално в екзотични дестинации ", посочи изпълнителният шеф на Bellingcat. Грозев уточни, че това е моделът, по който се работи осем години за Украйна. Подобен бил и този за България.

Отравянето на Роман Абрамович
Грозев съобщи, че Абрамович има сериозна роля в договарянията за мир сред Русия и Украйна. " Ние не си давахме сметка до деня, в който не получихме информация за неговото отравяне. Като един от дребното хора, които могат да приказват в ухото на Путин и той да го изслуша с обикновени думи. Затова Зеленски го използваше първоначално, с цел да предава своите послания ", разяснява той.

Според журналиста интерес от отравянето на Абрамович има крилото на войната от страна на съветския силов хайлайф. " Има хора, които желаят войната да продължи, с цел да не се стигне до позоваването им като отговорни при едно спокойно съглашение. За първи път мога да кажа, че е допустимо отравянето да е станало без знанието на Путин. Не съм сигурен дали може да е сигнал към самия Путин. Но е подобен към такива миролюбиви олигарси да не се месят ", посочи Грозев.

" Политическото крило Лавров, да вземем за пример, и Песков - те са изрично срещу войната през цялото време. Няма обаче да го кажат обществено. От позиция на военния хайлайф - Шойгу и Патрушев са за продължение на войната непременно. Кадиров е общественото лице на партията на войната ", добави Грозев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР