При първата си публична изява по време на парламентарния контрол

...
При първата си публична изява по време на парламентарния контрол
Коментари Харесай

Културният министър поздрави ваксинираните членове на Възраждане

При първата си обществена изява по време на парламентарния надзор министърът на културата Атанас Атанасов насочи апел към депутатите и обществеността, в случай че имат опция, да се имунизират. Това е направил самият той, както и цялото му семейство. Атанасов от няколко дни си сложил и бустерна доза.

Министърът на културата досега не е приказвал пред депутатите. Призива за имунизиране той направи след въпрос на Цвета Галунова от " Възраждане " по отношение на нуждата от ограничения за възстановяване на изискванията на труда в музикалните, в музикално-сценичните и в танцовите културни институти в България, рестриктивните мерки и условието за " зелен документ " в областта на културата.

" Бих желал да поддържа всички хора, които са имали смелостта обществено да заявят, че са имунизирани, включително и хора от парламентарната група на " Възраждане ", сподели министърът Атанасов. Той добави, че изрично поддържа мярката за зелени документи и решенията на държавното управление по отношение на противоепидемични ограничения.

" Ценим здравето като висша полезност, работим компактно с Министерството на здравеопазването и следваме напътствията от тях ", добави той от праламентарната естрада.

Галунова попита още дали Атанасов е наясно с петицията за почтено възнаграждение и възстановяване на изискванията на труд в бранша, подписана от над 1300 души и импортирана в културното министерство.

" Да, осведомен съм с петицията за почтено възнаграждение. Наясно съм, че настоящият повече от 10 години делегиран бюджет в държавните институти има потребност от актуализация. Всички претенции на хората, подкрепящи петицията, са изцяло разбираеми и са част от цялостната картина на българската просвета ", отговори той. Според Атанасов проблемите в бранша са доста и засягат всички гилдии.

" Моето мнение е, че решенията, които предстоят, би трябвало да са, от една страна краткосрочни, само че въпреки това - би трябвало да бъде презицирана националната тактика за просвета ". Той изясни, че смяна на настоящия сега браншов трудов контракт може да бъде осъществена единствено посредством представители на профсъюзни организации - и по този начин да се усилят заплатите в бранша.

Крум Зарков от Българска социалистическа партия попита за постройката на Държавната опера в Русе, чийто покрив изгоря преди 2 години. " Сградата е знак на града, неговата изтънченост и просвета. Доколкото разбрах, със средства от застраховката се поправя покривът, само че в действителност цялата постройка се нуждае от подсилване. Русенска опера се нуждае от финансовата помощ на страната. Планирате ли отпущането на средства за ремонт? "

Атанас Атанасов увери Зарков, че Министерството на културата възнамерява да задели средства за ремонт на русенската опера през 2022 година в финансовата си стратегия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР