При пълна зала с български финал завършиха традиционните вече у

...
При пълна зала с български финал завършиха традиционните вече у
Коментари Харесай

Завършиха традиционните Дни на японската култура

При цялостна зала с български край приключиха обичайните към този момент у нас " Дни на японската просвета ", които 29 години стартират всяка есен през септември и приключват с идването на зимата и притеглят от ден на ден българи. Трима млади японски виртуози зарадваха публиката с осъществяване на български ритми.


Ако в миналото чуете, че в Япония познават, слушат и почитат музиката на Панчо Владигеров и преди години там честваха по-внушително от нас в България 100-годишнината от рождението му, в дъното на тази мистерия стои професор Тойо Асакава. Всичко стартира с една подарена грамофонна плоча в Токио и към този момент повече от 40 години той преподава, свири и популяризира Панчо Владигеров в Япония и по света.

" Д-р Хонорис идея " е на Националната музикална академия и на Шуменския университет. Сега беше почетен " Златен век " на Министерството на културата и със " Златна лира " на Съюза на музикантите в България и то при започване на концерта на неговия наследник, снаха и на надарения японски възпитаник на професор Жени Захариева в нашата консерватория - а тя единствено преди дни стана притежател на високия японски императорски медал " Изгряващо слънце - златни лъчи с лента ".

Какво по този начин ви омагьоса в музиката на Панчо Владигеров, че несъмнено ще ви държи до края на земните ви дни?
проф. Тойо Асакава, Япония: Магията е в неравноделните български ритми - цяло знамение - има ги единствено в България. И мелодията. За нас японците това е доста значимо.
Какво е посланието на този мощен български край на Дните на японската просвета?
Н. Пр. Масато Ватанабе, дипломат на Япония: Много мощно. Ние сме надалеч географски, само че сме близки, японци и българи, в светоусещането за културните ни и духовни обичаи.
А в труднообяснимата непосредственост сред София и Токио - от двата края и на остарелия, и на новия Път на коприната сред Европа и Азия, през днешния ден стои не бизнесът, а музиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР