При пълен салон артистите от Държавния куклен театър в Русе

...
При пълен салон артистите от Държавния куклен театър в Русе
Коментари Харесай

В Русе представиха премиерата на „Кучето, което…“ по Джани Родари

При цялостен салон артистите от Държавния куклен спектакъл в Русе показаха през вчерашния ден вечерта премиерата на „ Кучето, което… “ по Джани Родари.

В Световния ден на кукления спектакъл жителите и гостите на града имаха опцията да се насладят на вълшебната игра на петима актьори в границите на към 35 минути. Магичният свят на куклите още един път подсети на присъстващите какъв брой в действителност е значимо да бъдеш себе си и да не копираш измислени идоли или хора, тъй като рискът от обезличаване внезапно се повишава. Сред гостите бяха заместител регионалният шеф Людмил Христов и кметът на Община Русе Пенчо Милков. „ Запазете пламъка, с който творите. Радвам се, че има хора, които основават изкуство тъкмо по този метод – с извънреден възторг, продължавайте да вършиме тази магия “, сподели Христов. „ Днешният дебют е началото на една дълга и сполучлива кариера, на която няма по какъв начин да не се любуват всички “, добави още той и пожела безспирно ентусиазъм, безстрашие и нестихващи овации. „ Поздравявам ви за смелостта да се изразявате, посредством творчеството си и се удивлявам на способността ви да превъплътявате концепциите си в действителност “, показа още заместител регионалният шеф.

От своя страна кметът Милков дефинира представлението като извънредно прочувствено. „ Невероятни сте, благодаря ви за всичко, което вършиме за нашия град “, сподели още Милков и пожела щастливи детски мигове и безчет креативен изяви. „ С всяка режисура отваряте прозорец към един различен свят, цялостен с цветно чудо. Русенската аудитория, която е построила през годините високи полезности, горещо поддържа и приветства с екстаз своите обичани артисти, които в никакъв случай не я разочароваха “, показа още кметът Пенчо Милков.

Повече от 10 години не е имало театър по Джани Родари в Русе. Интересното при него като създател е, че той единствено подава линията на историята към децата и оставя те да си доизмислят. Той дава независимост на децата в тяхното въображение.

„ Кучето, което не е умеело да лае е история за едно малко кученце, което не може да лае, само че и то, като всеки един човек или като всяко едно дете, което търси себе си и метод да се изрази, стартира да подражава на хората към него – в тази ситуация на животните – петел, кукувици и други, които му споделят, че няма потребност да лае, а просто да прави като тях – те си мислят, че знаят по какъв начин да лаят. Това е проблем, с който всеки един човек се сблъсква в неговото израстване – намира идоли или хора, които по някакъв метод наподобяват повече в неговите очи – стартира да ги имитира, само че не намира себе си, обезличава се. Когато намериш точния преподавател, тогава си същински “, разяснява Деница Дончева, която нощес направи своя режисьорски дебют на професионална сцена. Дебютираха и трима актьори – Христина Стоянова, Радинела Тотева и Васил Маринов, а в пиесата участваха още Кремена Станева и Мартин Маринов. Деница обаче е съумяла да направи финала още по-интересен. Учителят на кученцето се явява женско куче. Така се оказва, че то намира с изключение на своя преподавател и любовта и поддръжката в живота. Именно приемането в лицето на едно друго себеподобно кученце, което го схваща такова, каквото е, е предпоставката основният воин да се научи да лае. Деница насочва същото обръщение към всички – „ Да одобряват себе си, да бъдат себе си – по този начин ще намерят своето изразно средство в живота. “

„ Много е прелестно да работиш с млади актьори, преди малко приключили – целият състав е прелестен. Ключът е в сплотения екип и всеки способства от себе си – всеки има потребност да е подобен какъвто е, тъй като той обогатява екипа. Благодаря на опцията да бъда част от тези екип и на шефа Теменуга Хараланова “, сподели още Деница Дончева.

Георги и Таня Пасеви имаха удоволствието да се погрижат за куклите и сценографията, а композитор бе Станимир Иванов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР