При оценка на първите програми с мерки на държавите членки

...
При оценка на първите програми с мерки на държавите членки
Коментари Харесай

Държавите от ЕС трябва да увеличат усилията си за поддържане на чист въздух

При оценка на първите стратегии с ограничения на страните членки за надзор на излъчванията във въздуха се откри, че би трябвало да се усъвършенства използването на новите европейски правила за непорочност на въздуха. Държавите членки би трябвало да усилят напъните си във всички браншове, с цел да подсигуряват, че жителите им могат да дишат чист въздух, и с цел да предотвратяват респираторните болести и случаите на преждевременна гибел, породени от нечистия въздух.

Виргиниюс Синкявичюс, комисар на Европейски Съюз по въпросите на околната среда, рибарството и океаните, съобщи: Този отчет изпраща ясно обръщение. В цяла Европа прекалено много жители са към момента изложени на риск заради въздуха, който дишат. Нуждаем се от по-ефективни ограничения за понижаване на замърсяването в редица страни членки и за битка с излъчванията във въздуха във всички браншове, включително селското стопанство, превоза и енергетиката. Никога не е имало по-подходящ миг за тези промени: вложението в по-чист въздух е инвестиция за здравето на жителите, за нашия климат и за стимулиране на развиването на стопанската система ни. Това е логиката в основата на Европейския зелен пакт и логиката, от която се нуждае околната ни среда, оповестиха от пресцентъра на Европейска комисия.

Според оповестения първи отчет на Комисията за оценка на използването на Директивата за националните отговорности за понижаване на излъчванията („ Директивата за НЗЕ “) множеството страни членки са изправени пред заплахата да не изпълнят своите отговорности за понижаване на излъчванията от 2020 година или 2030 година Докато някои страни членки показват положителни практики, които следва да служат за образец, в отчета се показва нуждата от спомагателни ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха. Комисията ще продължи да наблюдава и подкрепя националните старания в това отношение посредством финансови и нефинансови принадлежности. Особено нужни са напъните в региона на селското стопанство за ограничение на излъчванията на амоняк, които нормално съставляват най-сериозното предизвикателство по отношение на използването в целия Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР