При откриването на дебата в парламента председателят на комисията по

...
При откриването на дебата в парламента председателят на комисията по
Коментари Харесай

Лавината от дела за обезщетения при смърт на пътя расте

При откриването на дебата в Народното събрание ръководителят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова се разграничи от авторството на законопроекта, само че изясни, че се е наела да го внесе, тъй като казусът има доста съществени финансови измерения за страната

© Надежда Чипева Още по тематиката
Застрахователите желаят краткотрайни предели на компенсациите при гибел

Адвокати вършат бизнес от разширения кръг на лицата с право на отплата и нужната сума приближава 1 милиарда лева, считат от бранша
5 ное 2018
Лимит на компенсациите при гибел ще избавя застрахователите

Премиерът подреди депутатите от ГЕРБ да не гласоподават предлагането за до 20 хиляди лева отплата за най-близките на умрял
4 ное 2018
КФН: Цената на " Гражданска отговорност " не покрива разноските на застрахователите

Водачите на товарни коли и рейсове предизвикват най-често произшествия с най-големи вреди
23 юли 2018 Близо 100 млн. лева е сумата на претенциите към застрахователите за компенсации при гибел на пътя по заведени през последните три месеца каузи. Броят на жалбите е 318, а броят на наследниците, включени в тях, според новия правов ред, е 828. Данните изнесе Асоциацията на българските застрахователите (АБЗ) пред парламентарната комисия по бюджет и финанси, която разиска предложенията за изменение на Кодекса за застраховането (КЗ). На съвещанието имаше масирано наличие на юристи, неправителствени организации, близки на починали в произшествия, омбудсмана Мая Манолова.

Нови данни

Информацията за броя на правосъдните искания към застрахователите е друга от тази, която подава Софийския градски съд (СГС), защото неотдавна се промени реда на подсъдност и огромна част от делата са заведени в съдилищата отвън София. " Без значение дали делото е минало или не застрахователите би трябвало да провизираме тези опасности, те би трябвало незабавно да се появят като запас ", изясни Светла Несторова от браншовата асоциация, която за следващ път настоя, че казусът не е единствено на застрахователните компании, а на целия финансов бранш и на страната.

От асоциацията отхвърлиха и тиражираните в общественото пространство сметки за облагите им от наложителната застраховка Гражданска отговоронст на автомобилистите. " При премиен доход от 650 млн. лева и погашение на вреди от над 400 млн. лева, заделените запаси не са чиста облага за фирмите, а са запас за идни заплащания ", уточни Константин Велев от " Армеец ".

Депутатите от парламентарната комисия научиха, че искания са отправени и към Гаранционния фонд (който заплаща, когато отговорния не е имал застраховка), като по данни на неговия представител Стефан Стоилков броят на жалбите по новия ред, обрисуван от тълкувателното решение на Върховен касационен съд, е 49 със 101 претендиращи за обезщетение лица, като всяко от тях е поискало суми сред 100 и 200 хиляди лева " Имаме случай на иск от името на внук, който даже не е бил роден при гибелта на неговия дядо ", уточни Стефан Стоилков от Гаранционния фонд.

Пред депутатите от комисията по бюджет и финанси бе обяснено още, че в случай че банкрутира осигурител със заведени към него искания, те биха отишли към обезпечителния фонд на Гаранционния фонд, който пък в случай че не разполага с запас да изплати компенсациите, ще се отнесат най-после към държавния бюджет.

" Създава се чувството, че ние като промишленост се опитваме да преувеличим това, което се задава като финансово цунами. Ако желаете да се върнем към случая " Олимпик ", той ще наподобява като банкрут на кварталната будка за вестници ", сподели Кирил Бошов от " Еврохолд " и продължи: " 800 млн. лева е личният капитал на застрахователния бранш, който предлага Гражданска отговорност. Претенциите ще стигнат 1.3 милиарда лева Няма осигурител в България, който може да ги обезпечи. Ще би трябвало фирмите - майки в чужбина да внесат тези няколкостотин милиона лв.. В България сега има всеобщи случаи на отвод на огромните презастрахователни компании да обезпечат покритие. Така че ние оставаме да разчитаме само на нашите акционери. Дали могат да извадят този един милиард и триста милиона? Съмнявам се ", сподели Бошов.

Без решение след дебата

" При по този начин обрисувалата се обстановка КФН ще бъде задължена да изиска от застрахователите да заделят няколко стотин милиона лв. и в случай че те не съумеят, на процедура ще бъдат застрашени ползите на потребителите ", сподели Владимир Савов, изпълняващ длъжността отраслов заместник-председател в регулатора.

Общественият бранител Мая Манолова също взе думата пред депутатите в бюджетна комисия, като изиска отдръпване на законопроекта и започване на публичен спор, който да стъпи върху самостоятелен разбор на европейската процедура и на финансовите параметри на казуса.

Емоционални изявления направиха и близки на починали в произшествия, като измежду повтарящите се претекстове в думите им бяха, че по този начин импортираният законопроект е неправдив. Адвокати пък изрекоха терзания, че налагайки предели на отговорността за нематериални вреди за застрахователите ще докара до наказателна процедура за България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР